Кава для франківців – практично обов’язковий ранковий ритуал. Але в літню спеку пити гарячу каву не дуже комфортно. Та й розбавляти хороше еспресо льодом теж не всім до смаку. Чи є ще варіанти? Читайте в матеріалі.
Пише Інформатор Івано-Франківськ
Холодна кава Колд Брю (Cold brew) вигадана японцями ще у XVII столітті: там каву готували, настоюючи холодною водою методом крапля за краплею. А от всесвітньо популярним цей напій зробили американці, зокрема через мережу закладів Starbucks. З переваг – холодна кава має до 60% меншу кислотність, ніж гаряча. Вона м’якша для шлунку, не викликає печії й смакує приємно солодкувато навіть без цукру. Проте є й недолік (чи може перевага?) – cold brew часто містить удвічі більше кофеїну, ніж звичайна фільтрована кава. Якщо не розбавляти її водою.
Оригінальний рецепт, приблизно на 4 порції напою, виглядає так:
- 1 склянка (приблизно 85 г) грубо мелених кавових зерен
- 4 склянки холодної фільтрованої води
- кубики льоду — для подачі, за бажання розбавити каву
- також за бажання можна додати молоко, вершки чи підсолоджувач
Готувати її потрібно заздалегідь, це радше кавова настоянка, ніж “еспресо”. У великій банці змішайте мелену каву з водою. Добре перемішайте. Накрийте і поставте в холодильник мінімум на 12 годин (можна до 24 годин). Процідіть каву через сітку з паперовим фільтром або марлею, щоб видалити гущу (проціджений концентрат можна зберігати щільно закритим у холодильнику до тижня). Додайте лід, молоко, вершки чи підсолоджувач до смаку.
Спробуйте, можливо це стане вашим улюбленим способом літнього кавування.
Читати також: Індійська яєшня на картоплі: адаптація рецепту для домашньої кухні
Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87