Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як обрати не тільки смачний, а й корисний шоколад: поради фахівців

шоколад

Шоколад у плитках і цукерках, з наповнювачем і без, молочний, білий, чорний – сьогодні кожна людина може обрати смаколик до душі. Однак далеко не все, що лежить на полиці магазину і має напис «шоколад», є ним насправді.

На що звернути увагу, обираючи шоколадний смаколик, розповідає Інформатор Івано-Франківськ з покликанням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області.

До складу справжнього шоколаду мають входити какао-терте (какао-маса) і масло какао. Якщо останнє частково чи повністю замінено на рослинні жири (наприклад, пальмова олія) чи кондитерський жир, це вже не шоколад, а «кондитерська плитка» або  «солодка плитка».

Також важливим показником справжності шоколаду є кількість какао-маси та масла какао:

  • для шоколаду – не менше ніж 43 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 26 % какао-масла;
  • для молочного шоколаду – не менше ніж 30 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 18 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини, із вмістом молочного жиру не менше ніж 4,5 %;
  • для шоколаду «кувертюр»/«couverture» – не менше ніж 16 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.

Спеціалісти з Держпродспоживслужби рекомендують при купівлі шоколаду, звертати увагу на:

  • склад: перші позиції — це найбільші за масою компоненти. Якщо какао-продукти чи какао-масло стоять далеко в кінці — можливо, це неякісний продукт;
  • термін придатності і умови зберігання: неправильне зберігання (висока температура, вологість) може вести до змін жирнокислот, окиснення тощо, фактично – до псування продукту;
  • маркування: якщо відсутнє чи погано читається (назва торгової марки, адреса виробника, склад продукту), це порушення правил продажу;
  • рекламні написи («натуральний», «екстра», «вищий сорт») не гарантують якість, якщо склад і маркування не відповідають нормам.

Не рекомендується купувати шоколадні вироби у місцях стихійної торгівлі.

Читати також: Як франківцям обрати твердий сир: практичні поради

Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.

Головне фото – ілюстративне. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору