У Міністерстві оборони оприлюднили роз’яснення принципів організації системи харчування військових. Там наголосили на максимальній відповідності раціонів до інтенсивних навантажень особового складу і складних умов служби.
Інформатор Івано-Франківськ, покликаючись на Міноборони України, пояснює, як харчуються військові, що входить до Каталогу продуктів і чим відрізняються звичайний і посилений сухпайки.
Меню для військових ЗСУ
До Каталогу продуктів харчування входять 360 позицій продуктів. Серед них м’ясо та м’ясні продукти, риба та рибна продукція, молочні продукти, яйця, різноманітні овочі та фрукти, горіхи, макаронні вироби, крупи, спеції, мед, шоколад, хлібобулочні вироби, напої.
У Міноборони наголошують, що під час складання переліку продуктів враховувались потреби тих, хто за своїми етичними, релігійними, екологічними, естетичними поглядами мають певні обмеження.
Закупівлю та забезпечення ЗСУ продуктами здійснює «Державний оператор тилу» Міноборони України за заявками військових частин.
Організація харчування через їдальні

Мінімальна кількість кілокалорій для харчування військовослужбовця на добу повинна складати не менше ніж 3 500 кілокалорій
Військові отримують три- або чотириразове харчування.
При триразовому харчуванні гаряча їжа готується і видається тричі на добу – на сніданок, обід і вечерю.
Чотириразовим харчуванням на добу забезпечується льотний склад, військовослужбовці ВМС, ліцеїсти. Додатково організовується другий сніданок або друга вечеря.
Зазвичай військовим видається:
- на сніданок та вечерю – гарнір, м’ясна або рибна страви, холодні закуски (салати), хліб, масло, напої (кава, чай);
- на обід – гарнір, перша страва (борщ, суп тощо), м’ясна або рибна страви, холодні закуски (салати), хліб, напої (компот, сік тощо);
- на другий сніданок або вечерю – гарнір, м’ясна або рибна страви, хліб, масло, різноманітні напої.
Додатково на кожен прийом їжі можуть видаватися молочні та кисломолочні продукти, м’ясна, сирна та овочева нарізка, фрукти, фруктові салати, ягоди, горіхи, солодощі, десерти, газовані напої, випічка тощо.
Мінімальна кількість кілокалорій для харчування військовослужбовця на добу повинна складати не менше ніж 3 500 кілокалорій.
Сухпайки для різних умов

Сухпайки призначені для повноцінного харчування військовослужбовців протягом доби і складаються з багатьох різних меню
У Збройних Силах є два види сухпайків: Добовий польовий набір продуктів та Добовий польовий набір продуктів посилений.
Звичайний сухпайок складається з трьох раціонів та включає:
- готові до вживання перші страви (борщ з м’ясом, супи з м’ясом у реторт-упаковці);
- готові до вживання другі страви (каші з м’ясом, овочі з м’ясом у реторт-упаковці);
- галети з пшеничного борошна першого сорту;
- сухарі з пшеничного або житнього борошна;
- кава розчинна, чай, цукор, мед, фруктовий джем;
- спеції;
- одноразова столова ложка, серветки.
Енергетична цінність сухпайка складає 3 500 кілокалорій.
Посилений сухпайок розроблений для військовослужбовців, які виконують завдання в районі бойових дій.
Він містить безполуменеві нагрівачі їжі для розігріву в польових умовах. Також до раціону додані продукти, які підвищують його калорійність та енергетичну цінність до 4 100 кілокалорій.
До раціону сніданку додаються пакетик сухофруктів або кураги, шоколад.
До вечері додаються готова до вживання м’ясна страва (тушонка), кава розчинна, цукор до неї. Також до кожного раціону додається жувальна гумка.
Читати також: Захисники та захисниці України зможуть отримати безоплатні послуги з корекції рубцевих змін шкіри
Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87
