З березня волонтери із села Гвізд відправили на фронт понад п’ять тисяч порцій домашньої їжі. Вони готують борщ, суп із фрикадельками, голубці, тушковану капусту та інші традиційні страви, які запаковують їх у спеціальні пакети.
Пише Інформатор Івано-Франківськ з покликанням на Експрес.
«Про роботу волонтерських кухонь прочитала в інтернеті. А згодом мій чоловік-військовий скинув фотографію борщу в реторт-пакеті, яким смакував на передовій, і дуже його нахвалював, — каже волонтерка Аліна Іроденко. — Тож вирішила, що варто також готувати страви й надсилати їх нашим оборонцям».
Жінка зв’язалася з волонтерами, які мали досвід приготування страв у реторт-пакетах ще з 2022 року.
Сьогодні до приготування їжі загалом залучено близько 50 жінок, 15 волонтерів працюють постійно. З продуктами допомагають місцеві й небайдужі.
«Також ми відкрили «банку» для збору коштів. Двічі на тиждень за ці гроші я купую свіже м’ясо», — додає пані Аліна.
На початках прикарпатські волонтери готували їжу надворі біля церковної дзвіниці. Але коли похолодніло, місцевий священник знайшов для них приміщення.
«Щоб кожна страва дісталася фронту свіжою, безпечною і смачною, ми ретельно дотримуємо правил на всіх етапах приготування та стерилізації в автоклавах. Тобто за якість виготовленої їжі відповідаємо. Кожен пакет має відповідну наліпку. Наші смаколики — це не просто їжа, а й частинка нашого тепла, сили й турботи», — додає жінка.
Волонтерка каже, що воїни тішаться смачним гостинцям з тилу і надсилають у відповідь повідомлення з подякою. Найбільше оборонцям подобаються їхні голубці.
«На передовій у хлопців має бути добра їжа, а не мівіна, яку запросто може замінити наш домашній «сухпай». Його треба лиш підігріти, — зазначає Аліна. — Страви у реторт-пакетах (зручна і легка альтернатива металевій і скляній тарі. — Авт.). Незамінні для тих, хто сидить в окопах по декілька днів і не може нічого приготувати».
За словами співрозмовниці, їхні «сухпаї» вже не раз виручали військових у важких ситуаціях, зокрема на Гуляйпільському напрямку їх скидали на позиції з дронів.
До теми: Спіймати останню можливість: чому варто прочитати «Останній листок» О. Генрі
Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87
