Сімейний лікар Надвірнянського некомерційного центру первинної медичної допомоги Ірина Фабрика розповіла, як їсти менше солі щодня.
Пише Інформатор Івано-Франківськ покликаючись на допис медичного центру.
Сіль звучить як дрібниця, але її надлишок може непомітно підвищувати ризик артеріальної гіпертензії та серцево-судинних хвороб. Дорослим рекомендовано не більше 5 грамів солі на добу, і це враховуючи приховану сіль у продуктах.
То як же реально зменшити її кількість у раціоні?
- Обирайте продукти з меншим вмістом солі
Переглядайте маркування. Памʼятайте: «сіль» або «натрій» – це один ланцюжок. Якщо бачите понад 1,5 грамів солі (0,6 г натрію) на 100 г, продукт досить солоний.
- Готуйте частіше вдома
Домашня їжа дає змогу контролювати, скільки солі ви додаєте. Зменшуйте її поступово, щоб рецептори адаптувалися.
- Робіть ставку на трави й спеції
Лимонний сік, часник, куркума, розмарин, орегано та перець легко замінюють солоність, додаючи стравам яскравий аромат.
- Обирайте менш солоні альтернативи
Спробуйте несолоні сири, горіхи, фрукти та овочі і ви здивуєтесь, скільки смаку вони мають без додаткової солі.
- Дайте своїм рецепторам шанс
Менше солі – більше природного смаку. Наші рецептори з часом стають чутливішими, і ви починаєте відчувати справжній смак продуктів, який раніше «перекривався» солоністю.
Читайте також: Як працюватиме Надвірнянський медичний центр у святкові дні
Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.
Головне фото – ілюстративне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87
