Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як зберегти продукти в умовах вимкнень світла – корисні поради

Через підступні ворожі обстріли енергетичних об’єктів українці змушені годинами жити без централізованого постачання електроенергії. І якщо зарядити гаджети можна через повербанк або у «Пунктах незламності», то така енерговитратна техніка, як холодильні та морозильні камери залишається без живлення на весь час блекауту.

Як убезпечити себе від харчових отруєнь через їжу, що зіпсувалась через порушення температурного режиму зберігання, розповідає Інформатор Івано-Франківськ з покликанням на Держпродспоживслужбу.

Одне з головних правил: не готуйте з великим запасом. Страви краще спожити одразу, а зберігати приготовану їжу при кімнатній температурі безпечно можна не більше 2 годин.

Ще кілька простих, але важливих умов щодо збереження продуктів:

  • під час відключення електроенергії не відкривайте дверцята холодильника, так продукти зберігатимуться в холоді безпечно до 4 годин; у напівпорожній морозилці – 24 години, у заповненій – до 48 годин;
  • якщо електрики немає більше, ніж 4 години, продукти з холодильної камери краще перекласти до морозильної (у холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С);
  • позбудьтеся продуктів, які швидко псуються (стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків), якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;
  • якщо маєте сумніви щодо безпечності їжі – не перевіряйте її на смак, а просто викиньте.

Також варто дотримуватись правил приготування та зберігання продуктів у холодильнику:

  • зберігайте приготовану і сиру їжу на різних полицях;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • використовуйте чисту або очищену воду – бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Також варто більш ретельно ставитись до гігієнічних вимог: мити і обробляти руки, кухонне приладдя, обдавати окропом фрукти та овочі.

Читати також: Як їсти менше солі щодня: поради Надвірнянських лікарів

Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.

Головне фото – ілюстративне.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору