Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Франківцям: що буде із субсидіями під час війни

Субсидії під час війни для українців збережені. А виплата субсидій, пільг та грошових допомог в березні повністю профінансована.

Про це повідомляє Інформатор.

Уряд продовжив строк виплати державних соціальних допомог та пільг, призначених раніше. Держдопомогу виплачуватимуть у тому ж розмірі на весь період дії воєнного стану +1 місяць після його скасування.

Отримувачам пільг не потрібно звертатись до органів соцзахисту для їх продовження. Проведення перерахунку та повернення виплат одержувачами (при збільшенні їх доходу) не передбачено.

Також Уряд ввів спецмеханізм виплати грошової допомоги, пільг та житлових субсидій для жителів населених пунктів, де органи соцзахисту не працюють через бойові дії.

Мінсоц нарахує держдопомогу і надасть фінансування “Ощадбанку”, який спрямує виплати отримувачам. Громадянам, які одержували виплати через банки, “Ощадбанк” відправить кошти на їх банківські рахунки. Громадянам, які отримували виплати через Укрпошту, “Ощадбанк” перекаже кошти через міжнародну платіжну систему “MY TRANSFER”.

В умовах воєнного стану документи для призначення субсидії краще подавати в електронній формі, скориставшись онлайн сервісом через Портал Дія. У разі неможливості – їх можна подати до Центру надання адміністративних послуг або уповноважених осіб територіальних громад.

У пресслужбі Мінсоцполітики також зазначають, виплата субсидій, пільг та грошових допомог в березні повністю профінансована.

“Виплата соціальних допомог в більшості регіонів відбувалася не просто вчасно, а навіть раніше визначених дат. Якщо в звичайному режимі виплати здійснювались 7-10 числа кожного місяця, то за березень цього року виплату розпочато з 3 березня.

Однак, в окремих містах та районах у зв’язку з проведенням активних бойових дій органи соцзахисту не мали змоги працювати, проводити нарахування та виплату відповідних видів допомог. Для людей з цих регіонів ми запустили спеціальний механізм виплат з центрального рівня. В рамках цього механізму Мінсоцполітики перерахувало кошти Ощадбанку, а Ощадбанк перерахував їх безпосередньо людям. Там чином, станом на сьогодні кожен може отримати свою виплату”, – прокоментувала Марина Лазебна.

Як тимчасово переміщеним особам отримати житлову субсидію

Тимчасово переміщені особи можуть отримувати житлову субсидію за фактичним місцем проживання.

Документи для цього необхідні:

  • заява;
  • декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;
  • договір оренди житла (обов’язково).

Зручно подати документи через портал Дія (це можна зробити за посиланням https://cutt.ly/hSd0UhT), у ЦНАПах чи міських управліннях соцзахисту.

Софія Сіренко

Нагору