Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Для переселенців і не тільки: у Франківську проводять екскурсії та арт-терапію

В Івано-Франківську для переселенців і не тільки щодня організовують безкоштовні екскурсії та арт-терапію.

Повідомляє Інформатор.

Ініціатором цих заходів є дизайнер, художник та музикант Ярема Стецик.

Стартують екскурсії о 12 годині від ратуші. Орієнтир – шопка. Сьогодні сюди завітали більше 20 людей. Перед початком екскурсії – молитва. Усі стають в коло, беруться за руки промовляють молитву.

Екскурсію проводить Юрій Дем’янів. Потрапив у проєкт, коли побачив оголошення у чаті екскурсоводів Франківська. Його тематика – Друга світова війна. Однак сьогодні він говоритиме не про неї, а про історію міста.

Оксана переїхала у Франківськ з Броварів 26 лютого. Франківськ їй подобається, місто старовинне з багатою історією, про яку цікаво дізнатися.

«Хочеться знати історію міста, куди ти потрапив, тікаючи від війни. Дізналися про екскурсію, бо підписані на телеграм-канали волонтерів Івано-Франківська. Люди тут відкриті, допомагають. Нам тут комфортно», – каже Оксана.

Екскурсія розпочинається з розповідей про заснування міста і ратушу. Далі згадав про славнозвісний фонтан «Зерно», який згодом в народі стали називати «Яйцем». Після славнозвісного випадку з Януковичем. Опісля екскурсовод направився на площу Шептицького.

Окрім екскурсій, переселенців запрошують приєднатися до арт-терапії у «Вагабундо». Ініціатива називається «Малюємо щодня наше майбутнє». Дорослі і діти малюють картини, які потім відправляють воїнам на передову.

Сьогодні у програмі малюнок нейроквітки. Прийшли малювати і дорослі, і діти.

Проводить заняття Ксенія Дичко, арт-терапевтка з Києва, переселенка. Жартує, що має роман з Франківськом. Займається художньою діяльністю близько 11 років, у нашому місті шукає справу, щоб допомагати людям.

Ксенія прийшла на одну зустріч з арт-терапії у «Вагабундо» і сказала, їй потрібно працювати.

«Терапевтам, які знають про втечу від війни теоретично, важче сприймати емоції», – ділиться вона.

На цьому занятті  реалізовують третій алгоритм нейрографіки.

«Нейроквітка – це про народження чогось нового. Ми сьогодні малювали радість. Кожного ранку звіряюся зі своїми відчуттями і даю направлення, чого саме потребують люди. Зараз ми втомлені війною, потроху приймаємо те, що є. Що життя вже ніколи не буде іншим. Сміх, посмішка – це те цілюще, що зараз може допомогти. Хоча б у малюванні», – зауважує Ксенія.

Франківка Лея завітала сюди, бо вважає це добрим способом відволіктися від війни й передати щось воїнам. У дівчини немає художньої освіти, зрештою, вона тут і не потрібна.

«Мені здалося це класною ініціативою, я не втрималася, щоб доєднатися. Зрештою, всі нам треба трохи розвантаження», – каже вона.

Картину потроху завершують. Ксенія пропонує написати слова для воїнів. Арт-терапевтка переконана: добрі слова будуть потрібні тому, хто отримає малюнок.

Розклад малювання на наступні дні:

23.03 “Небесні захисники – ангели охоронці” від Ірини Погрібної.

24.03 Ксеня Дичко – “Вихор віри”.

25.03 “Про небо” через акварель від Олега Лучезарного.

26.03 Оксана Мельничук “Образки для воїнів” в стилі народного малярства на склі.

27.03 11:00-14:00год. Акція “Пульс є”. Малювання у парку Міцкевича просто неба.

Сіренко Софія

Нагору