Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську впевнені – відбудувати Україну можна тільки разом

Їхня робота розпочалася в 2014 році. Саме тоді львівська молодь згуртувалася для того, щоб допомагати сім’ям, які постраждали через війну на сході України.

Будуємо Україну разом (БУР) – волонтерський рух, який запустив свою діяльність із відбудови Краматорська. Згодом волонтери почали працювати по всій Україні. Повідомляє Інформатор.

Емілія Бровді, кемплідерка БУРу розповідає, коли волонтери допомагали відбудовувати житло в Краматорську, то зіштовхнулися з такою проблемою, яку можна назвати умовним бар’єром між східною та західною Україною. Каже, спочатку до хлопців зі Львова в Краматорську ставилися обачно. Але за місяць ситуація змінилася і волонтери вирішили працювати й надалі вже над знищенням стереотипів, щоб об’єднувати людей завдяки спільній роботі. Так і утворився формат БУР-таборів.

 «За спільною працею ми будуємо містки комунікації між людьми», – підкреслює Емілія.

Сьогодні окрім БУР-таборів є ще й БУР-осередки. Вони знаходяться в різних регіонах України, є такий і в Івано-Франківську, де почав працювати з 2019 року.

У франківській команді – 12 людей і 14 волонтерів, які приїхали до обласного центру з різних куточків України.

«З початку повномасштабного вторгнення рф, у БУРі думали наскільки актуальними будуть табори, чи потрібні вони людям. Виявилося, що дуже потрібні. Тому просто був трохи змінений формат роботи. Раніше це була допомога соціально-незахищеним групам населення, ветеранам АТО, багатодітним сім’ям. Сьогодні є потреба в тому, щоб створювати житло для переселенців на довготривалий термін проживання», – розповідає кемплідерка БУРу.

ЯК ДОПОМАГАЮТЬ

До БУРу можна подати заявку з інформацією про те, хто і де потребує допомоги. Також, наприклад, якщо у людей є приміщення, яке вони готові надати для проживання переселенців, але воно потребує ремонту – теж можна звертатися.

Емілія Бровді зазначає – це можуть бути будинки, гуртожитки, як комерційної, так і приватної власності: «Ми опрацьовуємо заявку та за терміновості організовуємо БУР-табір. Там ми проводимо час із користю для громади. Тобто тепер ми маємо не тільки культурну частину, а й будівельну. Ми маємо будувати не тільки Україну, але й будувати себе, щоб бути гідними громадянами своєї держави».

НАД ЧИМ ПРАЦЮЮТЬ СЬОГОДНІ У ФРАНКІВСЬКУ

Емілія розповідає, що наразі БУР намагається допомогти вимушеним переселенцям, які приїхали до Івано-Франківська. Заявок отримують дуже багато. Як від тих людей, які потребують житла, так і від тих, хто готовий з ним допомогти.

Сьогодні БУР-табір працює в гуртожитку Івано-Франківського університету нафти та газу, де облаштовує спеціальну кімнату для переселенців.

«До нас звернулася урбаністична лабораторія METALAB. Вона надіслала заявку та запросила зробити простір, де внутрішньо-переміщені особи змогли б працювати та відпочивати. Раніше в цій кімнаті студенти обговорювали та вирішували різні питання, зараз ми її облаштовуємо та створюємо простір, щоб людям було комфортно там перебувати. В цій кімнаті можна буде проводити різні тренінги, лекції, зустрічі», – зазначає кемплідерка БУРу.

Сам же гуртожиток також хочуть облаштувати для проживання переселенців. Туди вже почали приходити люди та дивитися приміщення. Приблизно 12 кімнат – зайнято.

РАЗОМ – СИЛА

Отримує  БУР і заявки від людей, які хочуть стати волонтерами. Протягом 3-4 діб надійшло понад 400 звернень. Українці хочуть допомагати сім’ям, які через війну опинилися в скрутному становищі.

Серед таких і Олександр Балабас. Сам хлопець з Донецької області, останнім часом проживав і займався волонтерством в Одесі, а вже тиждень, як працює у Франківську.  Каже, БУР-табори – це те місце, де завжди велика концентрація хороших людей на один квадратний метр.

«Я відчуваю себе потрібним, знаю, що роблю добрі речі. Зараз кожен повинен допомагати країні, роблячи свою справу», – каже волонтер.

І поки  ЗСУ оберігають наш сон, українці мають працювати на іншому фронті та допомагати тим, хто цього потребує.

Тетяна Голунова

 

Нагору