Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Ленд-ліз без крапок. Розповіли максимально детально

Багато запитань у суспільства виникає щодо закону про ленд-ліз, який вчора, 9 травня, підписав Президент США Джо Байден. Що це за закон, і як його прийняття він допоможе Україні?

На всі запитання Інформатор знайшов відповідь.

Детально про ленд-ліз розповів блогер Тарас Білка.

Ленд-ліз – це воєнна допомога Сполучених Штатів Америки своїм союзникам. У 1941-1945 році це була поміч антигітлерівській коаліції. Тоді США надали допомоги на 700 мільярдів доларів (якщо перераховувати тодішню допомогу на сьогоднішній курс долара). І, до речі, 1/5 частина перейшла безпосередньо СРСР. Багато істориків та аналітиків зазначають, що якби не ленд-ліз, то СРСР не переміг би у Другій світовій війні.

Треба розуміти, що жодна країна, окрім США, не має бюджету на ту зброю, яка необхідна для перемоги.

Згідно закону про ленд-ліз, розрахуватися за техніку, яку надають союзники країні, яка воює, можна після закінчення війни.

Існує певна процедура ухвалення: спочатку це робить конгрес США, потім підписує Президент США.

Які переваги для нас дає ленд-ліз?

1. Звуження термінів. Бюрократичні процедури тривають довго – кілька місяців. Завдяки прийняттю ленд-лізу терміни будуть стиснуті.

2. Розширення допомоги. До прийняття закону США не могли нам надавати усю зброю, оскільки наша країна була в оборонній позиції. Тепер цього не буде.

3. Пріоритетність. Це надважливо. Чому? Бо допомога Україні згідно ленд-лізу визначається як пріоритетне завдання для підприємств оборонної промисловості США. Фактично це завдання № 1, або одне з тих, які входять у пріоритети. Це стає завданням оборонної сфери Сполучених Штатів Америки.

4. Найсмачніше! За запитом можна отримати фактично будь-яку зброю, яка є на оснащенні у США.

Так що ми отримаємо?

  • Зброю
  • Пальне
  • Медикаменти
  • Продовольство

Заплатити за всю допомогу США – непідйомно. На цьому, до речі, окупанти спекулювали та залякували заявами про те, що «Україна буде завжди в рабстві і не зможе розрахуватися».

Яка вигода для США? 

По-перше, економічна. Саме так. Частину зброї Америка надає Україні. Як наслідок, запрацює більше підприємств, які на контракті з обороною. Військові підприємства отримують більше замовлень – відповідно заробляють більше грошей.

По-друге, США має частину зброї, яка ще не була випробувана у бойових діях, і її треба перевірити.

Як розраховуватися за все це?

Платити грошима НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО. Техніка, яка буде знищена в умовах війни під час бойових дій, – не підлягає поверненню. За неї не треба розраховуватися.  За техніку, яка вціліє після перемоги України, МОЖНА РОЗРАХУВАТИСЯ або ПОВЕРНУТИ її США.

Не ведіться на провокації рашистів та не розповсюджуйте неправдиву інформацію!

 

Артем Трегуб

Нагору