Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Куди поїхати цими вихідними? Топ-5 локацій поблизу Івано-Франківська

На завтра синоптики прогнозують чудову погоду, тож чому б кудись не рушити за місто?

Для вас Інформатор підготував добірку найкращих місць для відпочинку, до яких можна дістатися максимум за пів години від Івано-Франківська.

Відкривають наш топ-5 Вовчинецькі гори. Чим вони особливі?

Це частина Покутської височини, що сягає 300—350 м над рівнем моря. Локація має похилі схили та плоску поверхню, і займає площу в 30 гектарів. А ще звідси можна побачити 8 вершин Карпат. Уявляєте?

З гір відкривається чудовий краєвид на наше місто. Тож ми радимо завітати у цю місцину. Вона знаходиться неподалік села Вовчинець, це фактично околиці Івано-Франківська.

Наступна локація – Галицький національний парк. Унікальність його у тому, що на площі в 14684,8 гектарів є лісові урочища, водно-болотні угіддя, лучно-степові ділянки та різні геологічні утворення. Окрім цього, у парку ростуть чарівні букові ліси, які межують з карстовими скелями та печерами живописними урочищами та водоймами. А посеред лісу знаходиться глибоководне карстове озеро Сімлин.

У парку є унікальні рослини, зокрема зозулині черевички, любка дволиста, лілія лісова та одна з  найрідкісніших орхідей України – офрис бджолоносний.

Також в парку мешкають рідкісні птахи. Серед них свищ чилійський, попелюх, казарка білощока, гоголь, баклан, чепура біла. Тому беріть з собою біноклі, і вируштайте їх шукати.

Також місцина має Центр реабілітації диких тварин, де лікують та доглядають за дикими звірами та птахами, які залишилися  “сиротами“ або зазнали каліцтва і не можуть вижити у природі. Найбільше тут білих лелек, боривітрів, вухатих сов, лисиць, благородних оленів, сірих зайців та болотяних черепах.

Тож обирайте: пішохідний туризм, споглядання за тваринами, милування рослинами і ще багато всього.

Парк знаходиться за 22,8 кілометрів від Івано-Франківська. Адреса – село Крилос, Галицька, 1.

3 локація, яку Інформатор рекомендує – Маріямпіль. Це невеличке село на високому лівому березі Дністра в Галицькому районі Івано-Франківщини. Тут знаходяться руїни Маріямпільського замку, який може вважатися однією з забутих і не надто популярних серед туристів твердинь Подністров’я.

Окрім цього, тут є колишній монастир капуцинів з костелом XVIII століття.

І родзинкою цього села стали приголомшливі панорами долини Дністра, які відкриваються з пагорбу з замковими руїнами.

Це – ідеальна місцина для відпочинку від метушливого міста. Тут можна побути на одинці з природою і відпочити душею.

Як дістатися? Маріямпіль знаходиться в 42 кілометрах від Івано-Франківська. Краще їхати автівкою.

Наступна місцина для подорожі – село Крилос. Тут є два музеї.

Музей історії давнього Галича. В його експозиції представлена історико-культурна спадщина давнього міста, археологічні та архітектурні знахідки минулого, які засвідчують, що Галич свого часу був могутнім державним та релігійним центром.

Музей народної архітектури і побуту Прикарпаття. Тут відтворено “мікросела” чотирьох етнографічних районів Івано-Франківщини: Покуття, Гуцульщини, Бойківщини та Опілля.

Окрім цього, неподалік села є Галичина могила. Це курган, який знаходиться на Крилоській горі, де в давні часи знаходилось місто Галич. Зараз це історичний пам’ятник, що знаходиться в урочищі Качків і має вигляд земляного насипу – така собі невеличка місцева піраміда, вкрита зеленою травою.

Як дістатися до села? Крилос знаходиться на відстані 20,5 кілометрів від Івано-Франківська.

І остання місцина для відпочинку – село Павлівка. У цьому селі розташований кінно-спортивний клуб. Якщо ви бажаєте неординарно, весело та активно провести час разом із сім’єю або з друзями, то цей клуб саме для вас.

Що там є?

  1. Катання на конях і поні,
  2. Заняття кінним спортом
  3. Відкритий та закритий манеж для занять.

Тож, якщо ви фанат коней та все, що з ними пов’язано, завітайте туди.

Як дістатися до Павлівки? Місцина знаходиться у 10 кілометрах від Івано-Франківська.

Інформатор бажає вам провести чудово ці вихідні на будь-якій із цих локацій!

Усі фотографії взято з відкритих джерел.

 

Артем Тригуб

 

Нагору