Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

П’ятниця 13-те. Які забобони в театралів

П’ятницю 13-те прийнято вважати нещасливим днем. За повір’ями цього дня не можна одружуватися, веселитися, бажати зла, лихословити… Скільки забобонів не придумають. У них вірять люди різних професій – пожежники, лікарі, театрали…

Інформатор вирішив зробити добірку забобонів у театралів.

Далі – за матеріалами “Нового театру”.

Так, у них є ритуал носити з собою талісмани. Наприклад, цвях зі сцени. Дехто навіть носить їх на шиї.

А ще акторам не слід бажати успіху, а казати, аби він чи вона зламали собі шию.

Акторки, яким наклеюють великі вії для ролі, просять гримерів, аби ті користувалися одними і тими ж. Кажуть, якщо змінити вії, – втратиш роль.

На опущені тексти сідають, навіть якщо цьому заважає крісло. Коли актор вдягає щось навиворіт з костюму, йому треба цю річ зняти, кинути на підлогу і сісти зверху.

У гримерку слід заходити з лівої ноги. Не можна вішати картинки на її двері. А ще кажуть, що в театрах немає гримерок з № 13.

Не слід заглядати в дзеркало через плече, бо може трапитися щось дуже погане.

Не можна використовувати у декораціях живі квіти.

Якщо актор на сцені спіткнувся і впав не за сценарієм, то в цей день йому краще покинути театр. Коли під час прем’єри вистави у актора скрипить взуття, значить, роль буде успішною.

Найбільшу біду театру приносить “Макбет”.

І так, п’ятницю театрали вважають нещасливим днем.

Більшість акторів, з якими ми спілкувалися, сказали, що в жоден із забобонів не вірять. Однак знайшовся і той, хто поділився з нами прикметами театралів. Це молодий актор Олексій Сопілко. І ось що він нам розповів. Далі – пряма мова.

“Найперший і найосновніший пункт – це сценарій на підлозі. Це наша Біблія, і до нього ставлення має бути як до святого. Якщо він падає – треба на нього тричі сісти і тільки тоді підняти. Хтось сідає один раз. Це найпопулярніший забобон, і його дотримуються майже всі, і я також.

Також щодо себе – у мене пунктик, коли виходиш на сцену, то перший крок робити правою ногою, так би мовити – на щастя. Але ще  популярно заходити у гримерку лівою ногою. Але я цього не дотримуюсь, у мене права “головна”.

Перед самим початком репетиції, перед тим, як ступити на сцену, я кладу на неї руку, “здоровкаюсь”, то на успіх.

На сцені категорично не можна гризти і плюватися. Це правило. В гримерці не можна дивитися в дзеркало через плече іншого актора. Якщо акторові доводиться грати мертвого в труні, то туди слід покласти алкоголь, щоб потім інші актори випили за його здоров‘я. Сам по собі я забобонний, але не категорично. Наприклад, якщо чорна кішка дорогу перейде – нічого не буде. Але якщо сценарій падає – будь ласка, сідай на нього”.

Приходьте на вистави у Франківський драмтеатр. Репертуар на травень тут. А також відвідайте “Новий театр”.

Софія Сіренко

Артем Трегуб

Нагору