Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чим та як франківці можуть допомогти Херсону?

Сьогодні, 19 травня, відбувся брифінг про захоплений росіянами Херсон. Громадські активісти розповіли, що відбувається в окупованому місті. 

Повідомляє Інформатор.

Через відсутність зв’язку з окупованою територією та блокадою Херсону російськими військами, про життя міста надходить все менше інформації. Проте трьом волонтеркам, які жили майже два місяці в окупації Херсону, вдалося врятувалися, і вони поділилися своїми історіями порятунку. 

Активістка та волонтерка Ольга Жукова розповіла, як усе розпочалося:

“Ми провели в окупації 62 дні. Розпочалося все 24 лютого. І ми як громадська організація у той день планували проводити тренінг. Але коли зранку прокинулися і зрозуміли, що почалося повномасштабне вторгнення, наше головне завдання було відправити людей додому, які приїхали з інших областей. Ми залишилися у Херсоні. А вже ввечері розпочалися активні бойові дії, місто виявилося заблокованим. З 24 лютого по 1 березня були активні бої, і поступово місто взяли у кільце”.

Оксана Глєбушкіна – виконавча директорка громадського центру “Нова генерація” поділилася своєю історією:

“Ми були в шоці, наскільки все швидко відбувалося. З нашої команди я найближче жила до Антонівського моста, за якого велася боротьба дві доби. І фактично я чула всі вибухи більше за інших, і бачила, що відбувається візуально: там літали винищувачі. Звуки літаків зараз не можу сприймати. Для мене та моєї родини – це один із найстрашніших звуків. Перші дні війни всі херсонці проводили в укриттях, підвалах та бомбосховищах, які були доступні на той момент”.

Розповідає Наталія Чермошенцева – керівниця волонтерського центру “Гідність”: 

“Є різні шляхи допомоги. Як же допомогти Херсону? Перша можливість – це допомагати на пряму через нашу організацію, або ж нас, тим людям, які не мають можливості щось придбати.  Головною проблемою міста є готівковий платіж. Тому що там не можна розраховуватися гривнями, люди не мають можливість купувати продукти харчування, засоби гігієни. Ліки – це взагалі окрема тема. 

Друга можливість – збирати та відправляти гуманітарну допомогу, на склади в Миколаєві та Одесі, де є наші люди. А потім добровольці на свій страх і ризик передають допомогу у Херсон. От нещодавно загинув наш знайомий, який допомагав постраждалим. І таких людей багато, але ми не можемо про них говорити, тому що все прослідковується”.

“Надання допомоги Херсону – є великим ризиком. На блокпостах російські військові дуже ретельно перевіряють автівки, і можуть повністю усе забрати. Тому мешканці міста просять передавати хоча б ліки, тому що це найважливіше зараз, і цей товар є не габаритним, його можна сховати”, – наголошує Оксана Глєбушкіна.

“Головна наша мета – це віра у людей. Наші люди не здаються, український народ – незламний, і разом ми вистоїмо!” – розповідає Наталія Чермошенцева.

Отже, головною допомогою людям, які перебувають під окупацією Херсона, є гуманітарна допомога, ну і звісно ж щира віра, віра у перемогу, віра у людей, які там живуть. 

Вадим Оксенчук

 

 

 

 

Нагору