Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Спиртне і війна. Чи впали продажі алкоголю у Франківську?

З впровадженням військового стану в нашій країні ввели сухий закон, який забороняє продаж будь-якогою алкогол. Наразі закон послабили. На Франківщині можна продавати спиртне з 12:00 до 16:00. Обмеження не стосуються слабоалкогольних напоїв та пива. Останнє можна придбати з 10 ранку до 21 вечора.

Яка ситуація з продажем алкоголю у місті? Чи купують його франківці та гості міста? І якщо купують, то що частіше? Інформатор вирішив це дослідити.

Ми поспілкувалися з трьома різними закладами. Керівниця алкогольного магазину “Вина Світу” пані Наталя, розповідає, що містяни купують алкоголь в дозволений час, тобто з 12:00 до 16:00. Частіше беруть вино. Сказати складно, наскільки впали продажі порівняно з довоєнним часом. Буває, що за день з алкоголю нічого не придбають.

Менеджерка продуктового магазину «Гурман» пані Світлана говорить, що містяни не підходять до каси з алкоголем. До початку війни купували різні спиртні напої:

«Брали пиво, вино, щось міцніше. Хто їхав садити картоплю – купували горілку. Хто збирався святкувати День народження – купували шампанське та вино. Все залежало від потреби. Наразі ніхто нічого не святкує, тому реалізації немає ніякої. Взагалі».

Ситуація з продажом алкоголю у ресторані відрізняється. Керівниця «Фамілії» Тетяна, розповідає про те, що алкогольні напої користуються попитом серед містян:

«Особливо зараз, коли вже майже літо, люди хочуть випити слабоалкогольні коктейлі. Відвідувачі знають про продаж до 16:00, ставляться до цього відповідально і споживають алкоголь до початку обмеження».

Окрім цього, пані Тетяна говорить, що порівняти продаж алкоголю в довоєнний час і зараз доволі складно.

«Не думаю, що стали більше споживати. Можливо, це десь відображається у магазинах або в роздрібній торгівлі. Там дійсно інша ситуація. Ми просто ресторан. Не відчули того, що якось піднялися продажі. В цілому менше стали споживати, бо часу на продаж алкоголю менше. А так за обідом келих вина багато хто п’є».

Щодо того, чи зміниться ситуація з продажем алкоголю в майбутньому, керівниця закладу говорить, що у “Фамілії” алкоголь у розумних межах є завжди. Тому пані Тетяна вважає, що продаж може зрости лише в перший тиждень, коли закінчиться війна.

«Всі відсвяткують і підуть далі працювати, налаштовувати свій бізнес і справи».

Як бачимо, в продуктовому та алкогольному магазинах продажі впали, і алкоголь франківці та гості міста купують рідко, то в ресторані містяни відпочивають і можуть замовити алкогольний коктейль чи напій.

 

Фото взяте з відкритих джерел

Артем Тригуб

 

Нагору