Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мімішність зашкалює. У Франківську провели здибанку мопсів

Сьогодні, 29 травня, в Івано-Франківську відбувся фестиваль мопсів “МопсДень”. Його провели у парку Шевченка. 

Інформатор побував на події.

Рівень мімішності просто зашкалював. Франківці і гості міста – власники собачок породи мопс – прийшли зі своїми улюбленцями поспілкуватися і гарно провести час. Загалом мініфестиваль відвідало більше десяти учасників.

Як розповів нам організатор фестивалю Андрій Пилипонюк, перший фестиваль мопсів відбувся у 201 4 році. Це така собі аматорська виставка собак цієї породи, а чи тусовка з улюбленцями. Ідея з’явилася спонтанно: зустрілися три мопси, а довкола них за декілька хвилин зібралося з десяток людей. Тож вирішили – треба влаштувати здибанку песиків цієї породи.

“Організатори, мопси та їх власники – аматори. Професіоналів серед наших учасників дуже мало. У перші роки ми мали змогу провести свою зустріч гучно, були подарунки для учасників та розваги для дітей і гостей фестивалю. Ми домовлялися з клубами міста, які познайомили нас з аджиліті – видом спорту для собак.  Після виступів професіоналів наші аматори могли і себе спробувати на смузі перешкод. Це було весело, але лише мужніші мопси змогли пройти смугу перешкод повністю”, – пригадує пан Андрій.

У 2017 році запросили лицарський клуб, тож мопси мали обладунки і вбрання принців і принцес. Також був фестиваль-квест. Для дітей організовували активності, запрошували ветлікарів.

Під час подій організатори постійно звертають увагу на правила цивілізованого вигулу собак.

Через брак фінансування з часом організатори переформатували фестиваль на просто зустрічі.

“У зв’язку з подіями в Україні ми ще більше скоротили програму, тому найняли лишень фотографа. Світлинами ми згодом поділимося з учасниками та на сторінках у соціальних мережах. Від перших років середня кількість заокруглених хвостів учасників у нас коливалася від 20 до 35 штук. Так були інші гості – коти, папуги і навіть холоднокровні ящірки”, – каже пан Андрій.

На фестиваль завітала пані Таня з сином Сашею. Вони переїхали у Франківськ з Мелітополя. Звісно, поруч з ними домашній улюбленець – мопс Тобік.

“Ми вперше на цьому фестивалі. Нашому песику півтора рочки. Нам було цікаво прийти, аби він поспілкувався з іншими мопсами. Собака в захваті. Також є можливість поговорити з господарями, досвід перейняти”, – каже вона.

Жінка каже, за мопсами доглядати не складно – годувати, вигулювати, розчісувати і любити.

А не любити їх просто не можна.

Софія Сіренко

Нагору