Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що потрібно знати про оплату праці та трудовий договір у воєнний час

З початком повномасштабного наступу рф на Україну, безліч підприємств і організацій змушені були змінити свою локацію, або взагалі припинити роботу. Через це в роботодавців і працівників виникають запитання про умови роботи в час війни.

Пише Інформатор.

Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги в Івано-Франківській області відповідає на найпоширеніші запитання.

Зміна умов праці
Роботодавець може не попереджати раніше ніж за 2 місяці про істотні зміни умов праці. Окрім того, роботодавець без згоди працівника може перевести його на інше робоче місце, не обумовлене трудовим договором. Такий випадок можливий, якщо нова робота не протипоказана за станом здоров’я працівника і тільки за умови відвернення або ліквідації наслідків бойових дій. Або ж інших обставин, які можуть становити загрозу нормальному життю.

Заробітня плата
Роботодавець не звільняється від виплати зарплати, але звільняється від відповідальності за порушення термінів її виплати, якщо таке порушення сталося через бойові дії чи інші непереборні обставини. В інших випадках керівник несе відповідальність порушення.

Розірвання трудового договору
Працівник може розірвати трудовий договір у будь-який момент без двотижневого терміну попередження.
Виняток: примусове залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану або робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Призупинення дії трудового договору
Дія трудового договору може бути призупинена через війну, яка виключає можливість нормально працювати. Про зупинення трудового договору роботодавець і працівник можуть повідомити одне одного у будь-який спосіб. Відшкодування виплат покладається на державу, яка здійснює військову агресію.
У разі тимчасового призупинення договору працівник не вважається звільненим та може розраховувати на відповідні компенсації. Водночас такі робітники можуть працевлаштуватися на інше місце роботи.

Анастасія Стецькович

Нагору