Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

У росії оголосили дефолт

Цього моменту чекав кожен українець ще від початку бойових бій на сході. Вперше з 1918 року росія оголосила дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті, що стало кульмінацією економічних західних санкцій, які позбавили країну можливості здійснення платежів закордонним кредиторам, повідомляє Bloomberg.

Пише Інформатор, посилаючись на НВ.

За даними агентства, у ніч на понеділок, 27 червня, у росії сплив пільговий період із виплати відсотків на суму близько $100 мільйонів, що підлягає виплаті 27 травня, що вважається подією дефолту.

За оцінкою агентства, “це похмура ознака швидкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного ізгоя”, оскільки “валютні резерви центрального банку заморожені, а найбільші банки відрізані від світової фінансової системи”.

Зазначається, що з огляду на збитки, вже завдані економіці та ринкам рф, дефолт поки що носить в основному символічний характер і мало що означає для росіян, які переживають двозначну інфляцію та найгірший економічний спад за останні роки.

Країни, які не виконують зобов’язання, зазвичай не можуть більше позичати гроші, але росія і так уже фактично позбавлена такої можливості через санкції.

Під час фінансової кризи в росії та обвалу рубля у 1998 році уряд президента Бориса Єльцина оголосив дефолт за своїм внутрішнім боргом у розмірі 40 мільярдів доларів. Востаннє росія переживала дефолт щодо своїх іноземних кредиторів понад сто років тому, коли більшовики відмовилися від боргового тягаря російської імперії в 1918 році.

Раніше російський диктатор путін підписав указ, який визначає порядок виплати всіх зовнішніх боргів підсанкційної країни в рублях — раніше рф намагалася розрахуватися рублями тільки із західними кредиторами.

Незважаючи на це, Мінфін росії до останнього робив виплати власникам своїх єврооблігацій у доларах і євро, як того вимагають договори, хоч і була невдала спроба заплатити рублями.

25 травня США закрили останній шлях для росії з обслуговування свого суверенного боргу. Не було продовжено ключову ліцензію, яка дозволяла рф розраховуватися за державними облігаціями.

Станом на 27 травня з боку росії на рахунки інвесторів не надійшли кошти на суму близько $100 млн.

 

Нагору