У лісах на Прикарпатті почали з’являтися перші літні гриби. Щороку в області фіксують випадки отруєння грибами, деякі з них — летальні.
Пише Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу Прикарпаття.
Серед симптомів: нудота, блювання, головний біль, біль у животі, діарея, запаморочення.
Найнебезпечніше отруєння блідою поганкою. Перші ознаки появляються через 1-2 доби, коли майже всі токсини всмокталися в кров. Тоді з’являються біль у животі, блювання, відчуття спраги, діарея з кров’яними згустками, запаморочення, судоми тощо. Пізніше виникають жовтушність слизових оболонок, шкіри, біль в правому підребер’ї, важкі враження печінки та нирок. Смерть настає в 90% випадків.
Небезпечним також вважається отруєння мухоморами, яке характеризується сильним блюванням, потовиділенням, звуженням зіниць, маренням і галюцинаціями та іншими симптомами.
Перш ніж вирушити до лісу, необхідно пам’ятати:
- Збирайте тільки ті гриби, які ви добре знаєте.
- Не збирайте старі, перезрілі, червиві гриби.
- Не беріть частини грибів, а обов’язково цілі, щоб можна було добре їх роздивитися.
- Не пробуйте грибів на смак і не вживайте їх сирими.
- Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, теплових електростанцій, великих промислових зон, сміттєзвалищ.
- Остерігайтеся пластинчастих грибів, адже саме ці гриби мають схожість з смертельно-отруйною блідою поганкою.
Також не рядять купувати гриби на стихійних ринках та вздовж автошляхів чи купувати суміші з подрібнених грибів. Краще не робити домашні заготовки у герметичній упаковці, бо це може викликати захворювання ботулізмом.
Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером чи заморожуйте. Дуже важлива попередня термічна обробка перед приготуванням: трикратне відварювання зі злиттям відвару протягом щонайменше 30 хвилин.
Страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше 24 годин.
Не можна вживати грибні страви дітям до 6 років та хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту, вагітним жінкам та матерям, які годують дітей грудним молоком.
Якщо ви виявили в себе чи близьких ознаки отруєння, не зволікайте і терміново зверніться до лікаря.
До приїзду швидкої допомоги хворому слід випити велику кількість води (не менше 1-2 л), додавши в неї 1 чайну ложку солі.
Фото взяте з відкритих джерел