Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сезон грибів розпочато — як вберегти себе від отруєнь

У лісах на Прикарпатті почали з’являтися перші літні гриби. Щороку в області фіксують випадки отруєння грибами, деякі з них — летальні.

Пише Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу Прикарпаття.

Серед симптомів: нудота, блювання, головний біль, біль у животі, діарея, запаморочення.

Найнебезпечніше отруєння блідою поганкою. Перші ознаки появляються через 1-2 доби, коли майже всі токсини всмокталися в кров. Тоді з’являються біль у животі, блювання, відчуття спраги, діарея з кров’яними згустками, запаморочення, судоми тощо. Пізніше виникають жовтушність слизових оболонок, шкіри, біль в правому підребер’ї, важкі враження печінки та нирок. Смерть настає в 90% випадків.

Небезпечним також вважається отруєння мухоморами, яке характеризується сильним блюванням, потовиділенням, звуженням зіниць, маренням і галюцинаціями та іншими симптомами.

Перш ніж вирушити до лісу, необхідно пам’ятати:

  • Збирайте тільки ті гриби, які ви добре знаєте.
  • Не збирайте старі, перезрілі, червиві гриби.
  • Не беріть частини грибів, а обов’язково цілі, щоб можна було добре їх роздивитися.
  • Не пробуйте грибів на смак і не вживайте їх сирими.
  • Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, теплових електростанцій, великих промислових зон, сміттєзвалищ.
  • Остерігайтеся пластинчастих грибів, адже саме ці гриби мають схожість з смертельно-отруйною блідою поганкою.

Також не рядять купувати гриби на стихійних ринках та вздовж автошляхів чи купувати суміші з подрібнених грибів. Краще не робити домашні заготовки у герметичній упаковці, бо це може викликати захворювання ботулізмом.

Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером чи заморожуйте. Дуже важлива попередня термічна обробка перед приготуванням: трикратне відварювання зі злиттям відвару протягом щонайменше 30 хвилин.
Страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше 24 годин.

Не можна вживати грибні страви дітям до 6 років та хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту, вагітним жінкам та матерям, які годують дітей грудним молоком.

Якщо ви виявили в себе чи близьких ознаки отруєння, не зволікайте і терміново зверніться до лікаря.

До приїзду швидкої допомоги хворому слід випити велику кількість води (не менше 1-2 л), додавши в неї 1 чайну ложку солі.

Фото взяте з відкритих джерел

Нагору