Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як у Франківську борються із борщівником?

У нашому місті існує спеціальна служба, яка займається ліквідацією цієї рослини. Вона має назву Івано-Франківська міська рятувальна служба (МАРС). Щодня команда, що складається з 3 чоловік, без вихідних знищує борщівник Сосновського в Івано-Франківську. За день ці люди лопатами можуть “скосити” 600 квадратних метрів рослини. 

Про це пише Інформатор.

Ми познайомилися з виконуючим обов’язки директора служби Сергієм Сметанюком, який розповів детальніше про саму рослину:

“Борщівник Сосновського має специфічний сік. Він працює так як крем для засмаги, тільки навпаки. При потраплянні на шкіру, він не викликає хімічних опіків. Він взаємодіє з сонцем, притягуючи ультрафіолет. В результаті ви отримуєте щось на зразок сильного сонячного опіку. Шкіра вкривається пухирями, І потім ви кілька тижнів ходите з неприємним свербінням.”

Також пан Сергій прокоментував процес ліквідації рослини:

“Для боротьби з борщівником залучаються усі можливі методи: є можливість залучити газонокосарку – тільки вітається, техніка (трактори) також вітаються. Є місця, куди ні газонокосарку ні трактор не проїде, тому застосовується механічний ручний інструмент, такий як лопата.”

Він сказав, що найголовніше для рятувальної служби – очистити райони скупчень людей. Це різного роду стежки, маленькі проходи, там де люди люблять ходити на відпочинок коло річок коло озер і інколи навіть у громадських місцях.

Якщо на шкіру потрапив сік, то чоловік розповів, що робити в такому випадку:

“При потраплянні на шкіру, в першу чергу треба змити місце потраплянні великою кількістю рідини, бажано з милом. Потім треба цю ділянку шкіри заховати від потрапляння сонячних променів.” 

Крім цього він зазначив, що людина одразу не зрозуміє, що сік потрапив на її шкіру. І це є небезпечно.

Небезпеку становить навіть листок рослини, але найнебезпечніша вона в період цвітіння. В той момент борщівник виробляє сік.

Варто знати, що рослина дуже швидко розростається після дощу:

“Один кущ може прорости вверх на 12-15 сантиметрів. І для боротьби з рослиною залучаються усі доступні методи: є можливість залучити газонокосарку – тільки вітається, техніка (трактори) також вітається. Є місця, куди ні газонокосарку підключити не можна ні трактор не проїде. Тоді застосовується механічний ручний інструмент, такий як лопата.”

Найкраще і найшвидше, як говорить пан Сергій, є знищення рослини технікою. Але зважаючи на дефіцит пального, не завжди є можливість заправити трактори або газонокосарки. Тому виходять з положення за допомогою робітничої сили.

Про те, що борщівник в момент зрубування залишає своє насіння, очільник служби говорить наступе:

“При зрубі цієї рослини розповсюдження неминуче. оцей зонт на кінці з насінням все ж таки падає на землю і засіває землю довкола себе. Це неминуче. Тому, можливо ефективною боротьбою є зрубування до того, як рослина пустить сім’я. В таких моментах визначається пріоритет. Якщо є десь велике поле, але воно поза межами населеного пункту і там ніхто не ходить не гуляє не становить небезпеки, і є паралельно місце, таке як набережна ріки, то в пріоритеті набережна ріки. У першу чергу треба попрацювати там, щоб відпочиваючі не обпіклися.” 

Пан Серій розповідає, що в полях найефективніший метод боротьби з отруйною рослиною – косіння за допомогою трактора. Поміж дерев він не росте, бо любить відкриту територію, де є багато сонця і вологи.

Також чоловік додав, що працівники забезпечені усім необхідним одягом та обладнанням:

“Одяг – цупкий, який не пропускає сік, довгі штани, гумові чоботи і кофта з довгим рукавом. Також захист обличчя і очей.”

Окрім цього очільник служби додав, що вірить у те, що війна якомога скоріше закінчиться. І після нашої перемоги мобілізовані працівники і ті, хто пішов добровільно захищати країну – повернуться назад в команду для подальшої боротьби з борщівником.

Інформатор побачив процес вирубування цієї рослини і підготував матеріал:

Читайте до теми: Жительку Франківщини госпіталізували з опіками борщівника  

Артем Тригуб

Нагору