Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Зміняться пенсії з 1 липня 2022 року: чого чекати?

З 1 липня здійснять перерахунок пенсій для українських пенсіонерів. Підвищать мінімальні та максимальні пенсії через зростання прожиткового мінімуму.

Про це пише Інформатор з посиланням на офіційну Facebook-сторінку Пенсійного фонду України.

Зазначається, що тепер прожитковий мінімум для пенсіонерів складатиме 2027 гривень.

Відповідно до цього, мінімальна та максимальна пенсії збільшаться. Також зростуть і пенсійні надбавки, які прив’язані до показника прожиткового мінімуму.

Наступні перерахунки відбудуться 1 жовтня та 1 грудня 2022 року.

Також з 1 жовтня особам віком від 70 до 75 років буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату в розмірі 300 гривень (в межах пенсійної виплати 10340,35 гривень). Якщо особа досягне віку 70 років після 1 жовтня, компенсаційна виплата буде встановлена з дати досягнення 70 річного віку.

Окрім цього, у осіб віком від 70 років, пенсія яким призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та які мають наступний стаж: чоловіки – 35 років, жінки – 30 років, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється на рівні 3000 гривень. Якщо у зазначених осіб страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків, менше ніж 30 років у жінок, то мінімальний розмір пенсійної виплати визначається пропорційно наявному страховому стажу, виходячи з розміру 3000 гривень.

З 1 грудня для чоловіків та жінок віком від 70 років та у яких страховий стаж наступний: не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок буде підвищена мінімальна сума пенсії. Вона складатиме 3500 гривень. Але важливо, щоб ці особи отримували пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та не працювали.

Особам, страховий стаж яких становить менше ніж 35 років у чоловіків і менше ніж 30 років у жінок, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється пропорційно наявному страховому стажу виходячи з розміру 2500 гривень.

Фото є ілюстративним

Читайте до теми: Соціальні виплати в Івано-Франківську: хто отримає?

Нагору