Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Український борщ офіційно став спадщиною ЮНЕСКО

Сьогодні, 1 липня, український борщ увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Тепер він став об’єктом, що потребує негайної охорони.

Пише Інформатор.

“Борщ тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО”, – повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у Телеграмі.

У березні 2021 року Україна запропонувала ЮНЕСКО внести “культуру приготування борщу” до списку нематеріальної культури людства. Рішення про це мали прийняти у 2023 році, але через війну в Україні ЮНЕСКО вирішила у прискореному порядку розглянути українську заявку на включення до іншого списку – списку культурної спадщини, яка потребує негайної охорони.

“Український борщ дерусифіковано!”, – про це заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила у Twitter.

Вона уточнила, що на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО український елемент “Культура приготування Українського Борщу” було включено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

За словами Джапарової, вперше в історії номінаційне досьє розглянуто поза чергою через воєнні дії в Україні, які відбуваються у реальному часі та реальну загрозу культурному елементу.

Вадим Оксенчук

Нагору