Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як зберегти здорові стосунки в родині під час війни — поради психологині

Уже 136 днів триває повномасштабна війна в Україні. За цей час рівень стресу, який відчувають українці, значно підвищився.

Пише Інформатор. 

Через напружену ситуацію довкола, людині буває важко стримати свої емоції. Найчастіше вона може “зриватися” на рідних і близьких, з якими проживає разом.

Щоб цього не відбувалося, психологиня з Івано-Франківська Ірина Волощук поділилася порадами, які допоможуть налагодити стосунки в родині.

Психологиня стверджує, що сімейна система — це спільність, одне ціле. Тому, коли трясе когось одного, — це впливає на всіх членів сім’ї.

1. Коли накопичилися емоції, як не зірватися на близьких?

Близькі не для того, щоб на них зриватися. Найкраще не очікувати зриву, а регулярно турбуватися про нервову систему (молитва, медитація, спорт, улюблена справа, зміна середовища, бути регулярно на самоті). Якщо накривають емоції, можна сказати комусь з рідних, яку саме емоцію ви переживаєте. Поговоріть про це. Але варто відчувати, чи співрозмовник має ресурс. Можливо, краще обрати для розмови когось із друзів.

2. Краще промовчати чи виплеснути повністю свій гнів?

На це питання відповім так: а ви виплескуєте на когось гарячий борщ? Варто розуміти, що коли хочеться щось виплеснути, треба розслабитися. Тут помічними можуть бути дихальні вправи: 5 секунд вдих і 5 секунд видих. Допоки не зміниться емоційний стан.

Потім уявити себе з абсолютно протилежною емоцією й утримати її в собі до повного заспокоєння. Якщо дуже сильна напруга – бийте подушку з усієї сили, кричіть (не на когось), сильно тупайте ніжками, бийте щось кулаками. Ведіть себе, як дитина в істериці. Але у свідомій і керованій. Маємо розуміти, що треба зняти напругу з тіла. Тоді легше буде справитися з емоціями.

3. Як правильно комунікувати батькам і дітям, якщо через стрес можуть “зриватися” одне на одному?

Користуватися тими порадами, які вже називала. А ще тут найважливіше те, щоб змінити фокус уваги з виховання чи навчання та зосередитися на простих спільних розмовах, спільній роботі (пекти щось смачне, наприклад), проводити час разом. Також дуже важливо відпочивати одне від одного. Власний приклад батьків кращий, ніж будь-які повчання.

Якщо вже зірвалися, то не соромтеся попросити вибачення і пояснити причину свого крику. Наприклад: “Вибач, я така напружена, багато поганих новин, тому я зірвалася на тобі. Ти не винен”. Якщо дитина зірвалася, то бути спокійним, не виховувати. Коли спаде напруга, то сказати дитині, що саме так виглядає нервовий зрив, і що вона, напевно, була дуже напружена. Є речі, з якими складно впоратися. Запропонуйте поговорити про це.

4. Як зберегти здорові стосунки в сім’ї?

Основна увага має бути не на членах сім’ї, а на собі. Здорові стосунки можуть бути у здорових людей. Тому раджу прописати, що би ви хотіли, щоб змінилося в стосунках. Тоді навпроти кожного пункту напишіть, що для цього ви маєте змінити, проявити чи усвідомити в собі.

Можна сісти і прописати всі думки, які викликають напругу і стрес. Адже саме думки, а не ситуації доводять нас до виснаження. Це перший крок для контролю думок.

Потім, коли ви вже можете зловити ці думки, ви їх змінюєте, або спеціально перестаєте їх думати. Перемкніться на щось інше. Агресію і напругу можна перемістити на миття вікон, прибирання чи натирання овочів.
Фокусуємося не на тому, чого боїмося, а на тому, що любимо. Це досить складно, бо в нас є звичка боятися і жити в стані напруги. У наш час вправи для зняття напруги мають бути обов’язковими, щоб відрегулювати гармонію між процесами збудження і гальмування в організмі.

Часто стосунки псуються не через комунікацію, а через брак сил і неможливість відновитись. У сім’ях гарно, коли є баланс між “триматися” і “тримати” між членами сім’ї. Тоді емоційне вигорання всією сім’єю малоймовірне. Дуже допомагають такі прості речі, як обійми, погляд і вдячність.
Також важливо розуміти, що коли хтось кричить, він не поганий, ЙОМУ погано. Немає ресурсу. І дуже часто, майже завжди, крик не стосується того, на кого кричать. Є особисті причини, що накопичуються, і потім відбувається зрив. Тому треба подбати про те, що накопичується, і про ресурс.

Тож дбайте про себе, ставтеся з розумінням до емоцій своїх близьких і тоді будете перебувати в здорових гармонійних стосунках.

Анастасія Стецькович

Нагору