Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Дослідниця творчості Фіїнки і гуцульського говору здобула перемогу на конкурсі-захисті наукових робіт МАН

Франківка Анастасія Михайлюк здобула перше місце на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук. Теми її роботи дуже непересічна – творчість франківської артистки Фіїнки та гуцульський діалект. 

Повідомляє Інформатор.

Дівчина навчається у Фаховому коледжі Закладу вищої освіти “Університет Короля Данила”. Її наукова керівниця – викладачка кафедри перекладу та філології Університету Короля Данила, кандидатка філологічних наук Вікторія Фінів. Тема звучить так: “Структурно-семантичні особливості фразем у сучасному діалектному дискурсі на матеріалі творчості Ірини Вихованець (Фіїнки)”.

До захисту готувалися ретельно: Анастасія переглядала усі відео з ютуб-каналу Фіїнки, аби не пропустити важливого фразеологізму.

“Ми досліджували структуру, значення, групи фразеологізмів. Гарно вживаний гуцульський говір у прозі, але цікаво досліджувати його у відео. Фіїнка – дуже яскрава, у неї діалект виразний з фонетичними, лексичними особливостями”, – каже дівчина.

Окрім цього, артистка смачно популяризує гуцульський говір у соцмережах.

Улюблені відео студентки – з циклу “Агій на біду”, про коляду та весілля, бо там описані гуцульські обряди. А слово, яке припало до душі, – агій. Його можна вжити в різних ситуаціях.

“Відео Фіїнки й надалі хотіла б вивчати. У кожному з них з’являються все нові й нові фразеологізми. Можливо, я б змогла скласти маленький словничок її оказіональних-фразеологізмів”, – ділиться Анастасія.

Студентка втішена, що роботу оцінили на конкурсі:

“Це доволі контроверсійний матеріал, і не всі його сприймають. Дехто каже, що він не вартує дослідження. Ця перемога показує, що людям цікавий діалект. Дуже рада, що людям це подобається”.

Наукова керівниця дівчини Вікторія Фінів розповідає, при виборі теми для Насті опиралася на те, що наразі люблять підлітки. Відтак ютуб та інстаграм дітям цікавіше вивчати, аніж прозові тексти.

“Таким чином хотіла показати розвій, сучасність і динаміку мови, діалекту зокрема. Вважаю, що такі конкурси сприяють вихованню молодого покоління науковців. У дітях слід плекати любов до науки. Адже Україні потрібен творчий та науковий потенціал юних дослідників”, – каже пані Вікторія.

Бажаємо Насті і її керівниці нових наукових звершень!

До слова, перемогу на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук здобув Максим Скиданчук, секція прикладної математики; ІІІ місце у Володимира Гайдейчука (секція математики) та Олега Павчака (секція метеорологія), Богдана Сухоручка (секція валеології).

Конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН проходить у три етапи. Це перший крок до підкорення науки.

Нагору