Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З серпня прикарпатці почнуть отримувати електронні рецепти на антибіотики

Пацієнти будуть отримувати електронний рецепт для придбання антибіотиків за власні кошти від серпня цього року. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта.

Повідомляє Інформатор з посилання на пресслужбу МОЗ.

Рішення щодо запровадження електронного рецепта дасть змогу відслідковувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні й протистояти антибіотикорезистентності.

Нововведення почне працювати в межах перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

Як отримати електронний рецепт?

Зверніться до будь-якого лікаря, неважливо, чи є у вас декларація із сімейним чи ні.

Умова – реєстрація в електронній системі охорони здоров’я.

В електронному рецепті ліки призначаються за діючою речовиною та із вказанням її лікарської форми та дозування.

,Лікар також вказує спосіб застосування і тривалість прийому.

“На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. Також за рецептом пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет”, – розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Тривалість перехідного періоду визначили до кінця цього року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом.

Далі планується повноцінно запустити електронний рецепт на антибіотики.

Читайте також: Івано-Франківськ: на час війни інсулін безкоштовний.

Нагору