Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Молодіжна робота з дітьми-переселенцями: у Франківську реалізували новий проєкт

Війна росії проти України внесла свої корективи. Станом на 11 травня 2022 року більше 7,7 мільйонів українців переїхало із центральних, східних та південних областей на захід країни. З них частина дітей. Через це в областях, які приймають біженців, організовують різні проєкти та заходи для того, аби дітки відчували себе комфортно та не боялися знаходитися серед нових умов. Сьогодні, 15 липня, у Франківську відбулася підсумкова зустріч та нагородження учасників одного з таких проєктів.

Про це пише Інформатор.

Проєкт має назву “Запровадження мобільної молодіжної роботи в громадах Львова, Івано-Франківська, Луцька, Нововолинська, Кременчука з дітьми та молодими людьми переселенцями, що перебувають у цих громадах”. Він направлений на те, аби дати можливість дітям завести нових друзів, ще ближче познайомитися із Івано-Франківщиною та стати лідером серед оточення.

У ньому взяло участь 55 дітей, половина з яких – переселенці.

Інформатор поспілкувався з організаторкою проєкту та начальницею молодіжної політики Департаменту молодіжної політки та спорту Івано-Франківської міської ради Мар’яною Циганин.

До неї звернувся знайомий із Нововолинська і розповів про можливість виграти грант від ПРОООН. Подати заявку для отримання гранту могло одразу кілька міст:

“Ми подали свою частину заявки, яка вимагалася. Пройшли перший етап відбору. Пізніше нам повідомили, що ми успішно рухаємося далі і пройшли другий етап відбору. Таким чином, Львів, Івано-Франківськ, Луцьк, Нововолинськ та Кременчук виграли цей проєкт, кожне з яких мало організувати 24 заходи з тою віковою категорією, які вони самі оберуть. Там не було дуже чітких обмежень. Ми обрали дітей віком від 14 до 18 років”.

Основні цілі проєкту:

  • Інтеграційні заходи.
  • Реалізація учасниками корисного проекту для міста.
  • Медіаграмотність.
  • Надання психологічної допомоги тим учасникам, яким це потрібно.

Організаторка краще, що команда проєкту отримала 54 заявки на участь. Проте заходи відвідувало 38 осіб, а сертифікат про закінчення  отримали 17  (ті, які відвідали 5 і більше зустрічей):

“Ті, хто не відвідував зустрічі, мали свої причини – вони поїхали у літні табори, повернулися у свої домівки, або їм стало складно їздити з інших міст. 8 учасникам проєкт видався нецікавим. Ми з ними контактували та говорили про це. Вони сказали: це не те, на що вони очікували.” 

Мар’яна розповіла і про саму структуру заходів:

“Ми поєднали навчання, практику та відпочинок. Десь такими хвильками ми будували, щоб вони не втомлювалися або щоб весь час не розважалися чи вчилися. У нас був проектний менеджмент, де вони вчилися писати проєкти і як їх захищали. Потім був конкурс проєктів. Після того ми їхали на пікнік, де просто спілкувалися на вільні теми, їли печиво на природі.  Потім був концерт. Перед тим розмалювали стаканчики, і всі учасники, які виходили зі сцени, могли собі взяти напій: сік чи водичку у розмальованій тарі. Концерт для волонтерів і на стаканчиках писали “Дякую, що ти є” чи ” Волонтери знайдуть все, що треба” або “Сьогодні ви наші ангели охоронці”. Щось таке мотиваційне.”

Організаторка додала, що проєкт був безкоштовним. Основні витрати покрилися за рахунок гранту. Додаткові витрати, які не були передбачені грантом, покривалися підприємцями, меценатами та спонсорами міста:

“На кожне місто була фіксована сума гранту. Ми отримали матеріали – канцтовари, ігри, різні інтерактивні матеріали, які нам були потрібні для роботи. Сума вийшла 33624 гривні.” 

Усі охочі відповідної вікової категорії могли взяти участь у проєкті.

Також Мар’яна розповіла про внутрішньо-переміщених осіб, які взяли участь у заходах:

“Вони були з різних міст, от дівчинка отримала сертифікат з Токмака Запорізької області, з Харкова, Херсона, Сєверодонецька. Найбільше було дітей з Києва та Харкова”.

Інформатор також поспілкувався з однією із учасниць проєкту. Дівчину звати Тая. Їй 16 років, вона родом з Токмака:

“Я у Франківську від початку повномасштабної війни. Я вчилася і закінчила 11 школу у Франківську. І мій однокласник та друг Вадим затягнув мене на цей проєкт, ну і пішло-поїхало. Але це виявилося дуже цікаво”.

Учасниця говорить, що проєкт був досить масштабним:

“Навіть враховуючи те, що я прийшла ближче до другої половини заходів, все одно вони всі були цікавими, і кожен раз було щось нове. То зустріч із психологом, то поїздка в гори, то свій проєкт. Цікаво. Я дуже задоволена, не шкодую взагалі, що сюди потрапила”.

Інформатор підготував відеоматеріал, аби ви змогли побачити учасників та те, якою була їх остання зустріч:

Артем Тригуб

Нагору