Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мені вручили повістку | відповіді на поширені запитання

Вручили повістку? Що робити? Брати чи не брати? А якщо я студент чи прописаний в іншому місці? Та я ж тільки приїхав. На ці та інші запитання ми хочемо відповісти і, як кажуть, розставити крапки над “і”. Усім студенто-одноденно-чоловіко-отримувачам повісток присвячується. Дочитайте цей матеріал до кінця. Він буде корисним для вас та допоможе вирішити “повісткові” питання.

Інформатор поспілкувався з з адвокаткою Христиною Рудою.

З її слів, повістки дійсно можуть вручати будь-де і будь-кому віком від 18 років. Ба більше:

“Нема такого обмеження, що тільки за місцем проживання чи роботи. Можна вручати повістку за місцем роботи. До цього процесу може залучатися роботодавець. Це теж буде законно, і ви її повинні прийняти”.

Читайте до теми: Зеленського просять заборонити роздавати повістки на вулиці та блокпостах

Основна проблема в тому, хто вручатиме повістку і яким чином це відбуватиметься:

“Багато хто говорить, що можуть вручати поліцейські, але це не так. Вони не мають таких повноважень. Тож у цьому питанні нам треба передусім керуватися Указом Президента про загальну мобілізацію. Там йдеться про те, що належне оповіщення громадян про мобілізацію має здійснювати представники територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки. Також до цього процесу можуть залучатися представники органів місцевого самоврядування і роботодавець. Тобто, якщо вручає повістку якась інша особа, то це є вже незаконно”.

Одразу пояснимо, що територіальний центр комплектування і соціальної підтримки це нова назва військкомату. Тому не лякайтеся 🙂

Як бути людині, яка отримала повістку, і розуміє, що її вручив представник не від центру комплектування?

Адвокатка говорить, що можна відмовитися від її отримання і від підпису й вказати причину відмови.

“Тобто отримувач може пояснити, що повістку вручила неуповноважена особа, і тому він відмовляється її брати. Якщо би склали протокол на цю людину, то в такому випадку це було б підставою про його скасування. А якщо вона вже отримала таку повістку з порушенням порядку, то обов’язку з’явитися за тією повісткою в неї не буде. Якщо виникне питання про притягнення до відповідальності, то людина має довести, що повістку їй вручила неуповноважена особа”.

Христина Руда говорить, що можна попросити документи для підтвердження особи.

“Якщо це працівники територіального центру комплектування і соціальної підтримки, то вони мають відповідне посвідчення. Людина може уточнювати посаду, ПІБ, місце роботи тієї людини і попросити підтвердження її повноважень на вручення повістки”.

Коли людина отримала повістку від уповноваженої особи, але вона не з’явилася у територіальний центр в указаний час в повістці або взагалі відмовилася від повістки. Що у такому випадку відбувається?

На особу можуть скласти протокол і притягнути до адміністративної відповідальності. Проте є поважні причини неприбуття до територіального центру. Серед них:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і термін;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

Якщо причина буде підтверджена, то можна буде скасувати такий протокол.

Якщо людина прописана в іншій області, а їй вручили повістку?

У такому випадку особа мала б самостійно прийти у територіальний центр комплектування і стати на облік за місцем теперішнього проживання. Проте, якщо людина поїхала по справах на день чи пів дня, то під час вручення повістки вона може пояснити, що стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування за місцем проживання і може відмовитися від вручення.

Повістка і студенти

І от ми підійшли до найцікавішого – студентів. І адвокатка говорить про це так:

“Студенти професійно-технічної освіти, передвищої, вищої мають право на відстрочку під час мобілізації. Також є науково-педагогічні працівники, які не підлягають мобілізації.  Їм можуть вручити повістку, але коли студент чи відповідний працівник прийде у військкомат і принесе відповідні документи про навчання чи роботу, то отримає відстрочку”.

Христина розповідає, треба розуміти про те, що не вся інформація наявна у територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки. Вона може змінюватися про цю людину, може змінюватися її стан:

“Тому повістки можуть вручати практично всім підряд. І ніхто особливо на місці не буде розбиратися, чи має людина право на відстрочку чи ні. Це вже робиться безпосередньо у центрі комплектування”.

До речі, чотири категорії чоловіків призовного віку зможуть виїхати закордон.

Якщо людина знаходиться у певному місті більше кількох днів чи місяців, а на обліку знаходиться не тут. Що тоді робити, коли вона отримала повістку?

Переселенець має звернутися у територіальний центр комплектування і соціальної підтримки впродовж 7 днів. Якщо людина цього не зробить – на неї складуть протокол.

“Але працівникам установи складно буде довести, що перебуваєте за новим місце проживання більше 7 днів”, – каже адвокатка.

Але Інформатор не рекомендує переховуватися чи ухилятися від призову. Чому? Так, прикарпатцю, який ухилився від призову, може загрожувати до 5 років позбавлення волі.

Фото взяте з відкритих джерел

Артем Тригуб

Нагору