Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Проблеми з прикусом та не тільки: розмова із зубним техніком

Ми вирішили дослідити ще одну цікаву професію, яку потрібно любити, – зубний технік. Без любові тут нічого не вийде. Чим займається цей спеціаліст – читайте та дивіться у відеоматеріалі.

Пише Інформатор.

“Лабораторія IFOL займається виготовленням конструкцій для вирівнювання прикусу та зубних рядів”, – розповідає зубний технік, ортодонт Андрій Бондар.

Як складається процес роботи лабораторії? Пацієнт приходить до лікаря-ортодонта, який визначає діагноз, складає план лікування. У разі необхідності медик звертається до лабораторії за виготовленням потрібної конструкції.

На сьогоднішній день стоматологія зробила великий крок вперед і аналоговий метод виготовлення конструкцій по-трошки відходить на задній план, а на заміну йому приходить цифровий протокол. Простими словами – це як Tesla у світі авто. Більше не потрібно експериментувати й сподіватися, що результат буде надійним.

“Ми стараємося застосувати якомога частіше виготовлення конструкцій у цифровому протоколі. Перш за все для підвищення якості виготовлення конструкції”. 

Які ж можливості відкриває цифровий протокол: 

  • побачити тривимірну модель вилікуваних зубів ще до будь-яких маніпуляцій;
  • синхронізувати дані з усіх етапів підготовки до процедури;
  • оцінити ефективність того чи іншого методу лікування.

Тепер з клінік приходять скани щелеп, а у лабораторії за допомогою цифрового протоколу можна створити уже не гіпсову щелепу, а полімерну за допомогою 3D-принтера.

“Після того, як ми створили полімерну модель щелепи, ми можемо робити на ній аналогову діяльність. Але є й складніші випадки, що з полімеру ми виготовляємо гіпсову щелепу. Після того, як ми отримали скани з клініки та оцифрували щелепу пацієнта, маємо можливість виготовляти апаратуру в повному цифровому протоколі без аналогового втручання”. 

Для точності виготовлення аналогових полімерних щелеп зубні техніки користуються “бланками-нарядами” (документ, який дає можливість без похибки виготовляти замовлення). За допомогою цих бланків лікарі можуть на них все розписати, обмалювати, доповнити. Після чого заповнені бланки з довершеною інформацією передають технікам.

“Звичайно, перед виготовленням 3D моделі ми попередньо переузгоджуємо, досліджуємо бланки з лікарем. Дуже часто таке буває, що нам приходять схеми, але згідно морфологічної ситуації розташування окремих зубів пацієнта – ці схеми ми переформатовуємо. Все це індивідуально, а робота є клопіткою”.

Діяльність зубних техніків вимагає великої відповідальності, посидючості, розуміння своєї роботи та виконання дрібних нюансів.

“Найчастішим замовленням є ортодонтичні пластинки. Ми виготовляємо їх з полімерних й акрилових матеріалів. Також з конструктивними особливостями – камерні елементи, які створюються з ортодонтичних дротів, вироблених з біомедичної нержавіючої сталі та інших сплавів. У нас широкий спектр ортодонтичної апаратури. Основною ізюминкою наших послуг є проєктування елайнерів – індивідуальних прозорих кап для вирівнювання зубних рядів, котрі виготовляються в цифровому протоколі”.

Лабораторія складається з двох секторів, один з яких для чистового виконання, де зубні техніки не шумлять, не пиляють, де немає різних супроводжуючих запахів від роботи, де відбувається виготовлення камерних систем, CAD|CAM процеси тощо.

Другий сектор – це гіпсовочна та полімеризаційна кімната, в якій відбуваються процеси, котрі є шкідливими для здоров’я, тому приміщення ізольоване. Там є витяжні системи. У цій зоні відбувається полімеризація пластмас, обробка та обрізка гіпсових моделей, поліровка та обробка апаратури, ультразвукова мийка.

Як відбувається 3D сканування та виготовлення різних конструкцій – дивіться у відео:

Вадим Оксенчук

Нагору