Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську нагадали за полонених бійців “Азову”: близькі звертаються до Міжнародних організацій

Сьогодні, 3 серпня, на Вічевому майдані зібралися родичі та близькі захисників Маріуполя, щоб нагадати українцям і всьому світу про полонених бійців.

Інформатор також відвідав акцію.

У ніч на 29 липня в селі Оленівка на Донеччині росіяни вчинили жорстокий теракт, унаслідок якого загинуло близько 50 українських полонених. Кількість поранених невідома.

Організація Об’єднаних Націй разом з Міжнародним комітетом Червоного Христа обіцяли допомогти з визволенням наших військовослужбовців. Натомість родичі полонених “азовців” стверджують, що жодного контакту з захисниками ці організації не встановлюють.

Матір одного з військовополонених Ірина розповідає, що російська сторона подала списки вбитих українців, але її сина в них не було. Ніхто не телефонує, не зв’язується з рідними. Про дітей нічого невідомо.

Сказали, що полоненим тільки раз на день надають харчування, але невідомо, чим саме їх годують.

“Ми знаємо, які тортури їм завдають. Звертаємося до всього світу: рф визнала бійців “Азову” терористичною організацією. Але наші діти не терористи. Це російська федерація – терористи. Що вони зробили в Бучі, Ірпені. Знаю випадок, коли зайшли в село, яке росіяни “перемололи”. В одній із хат на підлозі лежала жінка з розпореним животом, яка доживала останні хвилини”, — поділилася Ірина.

Жінка зазначила, що щиро вдячна всім, хто вийшов на мітинг і говорить про “Азов”.

“Завдяки захисникам Маріуполя ми можемо знаходитися на цій площі. Хочемо звернутися до тих, хто давав гарантії збереження життів наших воїнів. У першу чергу — це Червоний Хрест, який мав бути посередником. Вимагаємо звільнити наших захисників уже зараз, бо не можемо бути впевнені в їхній безпеці взагалі“, — прокоментувала дружина одного з полонених.

Серед основних вимог, які озвучили для Міжнародних організацій:

-виконати свої прямі обов’язки та повернути поранених захисників “Азовсталі” внаслідок цинічного та жорстокого теракту в Оленівці;

-повернути тіла загиблих внаслідок вбивства, вчиненого росіянами в Оленівці;

-обмін усіх військовополонених, які знаходяться в Оленівці та в інших СІЗО, в’язницях і колоніях у так званих “бананових” республіках днр і лнр на територію, підконтрольну Україні чи іншої третьої держави, що надасть прихисток і належну допомогу;

-забезпечити гарантії безпеки всіх військовополонених, утримання їх в умовах згідно з Женевською конвенцією.

У разі невиконання цих пунктів вимагають саморозпуск організацій ООН і Міжнародного комітету Червоного Христа.

Інформатор нагадує, що війна триває і потрібно не забувати та говорити про наших захисників.

Читайте також: “Біжу за Азовсталь”: на міському озері відбувся біговий флешмоб

Анастасія Стецькович

Нагору