Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Кінопокази у Палаці Потоцьких пройшли 5 липня: що показували?

Сьогодні, 5 серпня, показували 2 кінострічки у івано-франківському палаці Потоцьких.

Повідомляє Інформатор.

о 17:00 розпочався показ художньо-документальної стрічки “Спомин про Шугаївців”. Це фільм, який заснований на реальних подіях. В ньому показується історія боротьби одного з тодішніх “Шугаїв” – Юрія Кіф’яка. Він очолював цей рух у селищі Микуличин у 1944-1947 роках.

Кінострічка показує тодішнє життя Шугаїв та їх боротьбу з радянським союзом. Однак, в один момент їх секретне місцезнаходження розкривають і вбивають шугаїв на чолі з Юрієм.

Головну роль зіграв провідний науковий співробітник Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери, консультант та актор театру-студії «Жива історія» Петро Ганцюк.

Також актор розповів про Котильйон – відзнаку-оберіг українських вояків. Назва оберегу походить від соціальний танець, який мав назву Котильйон. Він був популярний у Європі та Америці у 18 столітті. Наші військові його також танцювали.

У фільмі знімалися і жителі села Микуличин. Зокрема жінка, яка вміє грати на дримбі. На початку та у кінці фільму вона співає пісню-присвяту Юрію Кіф’яку.

Також ми залишаємо кадри з фільму:

 

 

 

 

 

Остання фотографія – зображення головних героїв фільму. Як розповіли творці картини, місцеві жителі сказали, що актори дуже схожі на цих Шугаївців.

 

О 18:00 почався показ фільму “Король Данило”. Картина розповідає про життя короля Данила Романовича, який бориться з ханом Батиєм і захищає свої земельні володіння. Якраз у час, про який розповідає фільм, бояри починають зневажати короля і стають на бік хана. В цей час Папа Римський вирішує, чи коронувати Данила Романовича, чи ні.

Інформатор залишає кадри з фільму:

 

 

 

 

 

 

До речі, Інформатор транслював ці картини у прямому ефірі на нашій сторінці у Facebook. Залишаємо посилання на трансляції:

“Спомин про Шугаївців”

“Король Данило”

Читайте до теми: На палаці Потоцьких – українське кіно просто неба.

Артем Тригуб

Нагору