Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Придбала книги за 10 тисяч гривень: що купують франківці у книгарні з Харкова

В Івано-Франківську відкрилася нова книгарня мережі “Книголенд”. До неї перемістили книги, які раніше продавали в Харкові.

Пише Інформатор.

Район, звідки забрали книги, періодично обстрілювали росіяни, тож власники вирішили переїхати. Таким чином вдалося зберегти близько 25000 назв товару.

Нова книгарня відкрилася 16 липня в ТРЦ “Велес” на вул. Вовчинецькій, 225а. При вході нас зустріла продавчиня-переселенка з Херсона Маргарита Гришко.

Жінка розказує, що 12 років працювала у фармації, але через напад росії на Україну переїхала сюди і була змушена змінити спеціальність. Утім, Маргарита завжди любила читати і вважає, що важко працювати в книгарнях, коли не любиш книги.

На початку своєї роботи Маргарита вагалася, чи будуть люди купувати книги під час війни. Але покупці приходять. За літературою заходять також діти та підлітки.

Каже, приємно, коли купують паперові книги. Підлітки зараз полюбляють серії книг, люблять фантастику, постійно запитують за нові частини.

Російських видавництв у книгарні немає. Є декілька книжок російською мовою, але вони лише українського видавництва, дозволеного Законом.

Здебільшого покупці шукають книги українською мовою. Часто є випадки, коли люди приходять і розповідають, що переїхали до Івано-Франківська, були російськомовними, а зараз хочуть оновити свою бібліотеку і придбати ті ж книжки, але українською.

Був випадок, коли жінка прийшла до книгарні і сказала, що хоче сформувати для своєї дитини, віком 6-7 років, бібліотеку. Книг набрала майже на 10 тисяч гривень, серед яких дитячі книжки, українська класика та інші.

Серед дорослих користується популярністю психологія саморозвитку, література про роботу мозку, сенс життя, як справлятися зі стресом. До вподоби читачам і сучасні українські письменники.

“Часто запитують про детективи чи романи. Щось таке, щоб не дуже напружувало. Адже люди і так у стресі, тож хочуть розслабитися”, – додала продавчиня.

Якщо все буде добре, книгарня планує розширитися в Івано-Франківську.

Наразі в “Книголенді” є спецзамовлення. Якщо немає книги в магазині, то замовляють у мережі книгарні. Від трьох днів до тижня приходить книга, тоді людина приходить, дивиться чи її все влаштовує і забирає.

Також в асортименті є настільні ігри, пазли, листівки, скретч-карти, картини по номерах, ключниці, розмальовки, канцтовари.

Інформатор радить читати книги, поповнювати свою домашню бібліотеку та цікавитися українськими авторами.

Читайте також: День книголюба | книги, які допоможуть пережити війну

Анастасія Стецькович

Нагору