Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

6000 експонатів за 50 років | чим цікавий один з косівських музеїв

Інформатор вирушив у містечко Косів для того, аби познайомитися ближче з гуцулами та дізнатися більше про їх життя. Перша зупинка – Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини. Чим він унікальний? 

Про це розповідає Інформатор.

Музею 50 років, і вся експозиція присвячена побуту і народному мистецтву гуцулів. Тут більше 6000 експонатів.

Музей поділено на 4 зали: текстиль, кераміка, обробка дерева і загальний зал про гуцульську моду і побут. Є також виставковий зал, де наразі проходить виставка робіт художника-переселенця з Харкова Сергія Грічанока “Мальовнича Ворохта”.

“У нас музей про рукотворні речі та ремесла, які створювали гуцули. Серед них косівська кераміка, різьба, ткацтво, сирна іграшка, писанкарство, народний одяг. Можна поринути у атмосферу гуцульського побуту кінця 19-го століття”, – розповіла завідувачка музею Вікторія Яремин.

Вона додала, що в музеї є інтерактивний зал, що присвячений косівській кераміці:

“На перспективу ми хочемо весь музей зробити у такому інтерактивному стилі. Щоб не просто роздивлятися експонати у вітринах, а щоби можна було взаємодіяти з різними інтерактивними модулями, мультимедійними пристроями. І самому відчути себе в ролі дослідника. У нас для нового залу розроблений квест”.   

Завідувачка музею розказала про те, що одним із найстарших експонатів є макет гуцульської справжньої печі:

“На ньому оригінальні кахлі 19 століття двох чи не найвідоміших давніх майстрів Косова Олекси Бахматюка і майстерні Баранюків. Ці кахлі вважаються одним із таких цінних і давніх зразків косівської кераміки”.

Також Вікторія додала, що є іще колекція унікальних жіночих святкових сорочок, які називали “рукави”. Це такі сорочки, які оздоблювалися спеціальними техніками вишивки. Вони створювали суцільну зашиту поверхню на рукавах:

“Вишивати таку сорочку можна було рік і довше. Зараз уже можна на пальцях порахувати майстрів, які можуть ці техніки вишивання відтворити. І от у нас є справжні такі сорочки. Найдавніші датуються 19-тим століттям. І вишиті ще червоними і чорними вовняними нитками, які фарбувалися вручну. Це теж така родзинка гуцульської моди передмістя Косова”. 

Інформатор зробив для вас відеоматеріал, аби ви побачили все на власні очі:

Читайте також: Пізнати Гуцульщину. У Франківську Василь Карп’юк презентував дитячі книги про Довбуша.

Нагору