Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Топ фільмів про гуцулів

Гуцули – колоритні і неповторні. Їхній побут і культура зачаровують і дивують. Про гуцулів говорять, пишуть і знімають фільми. Про кіно ми сьогодні і поговоримо.

Інформатор зробив добірку фільмів про гуцулів.

Відкриває її знаменитий фільм “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова, знятий за однойменною повісті Михайла Коцюбинського.

Стрічка давно стала культовою. Вона побачила світ у 1964 році. Тут дебютував Іван Миколайчук.

Режисер вивчав побут та звичаї гуцулів, які передані у стрічці дуже колоритно. Зйомки проходили на Верховинщині.

Автор музики до фільму – Мирослав Скорик. У стрічці звучать трембіта, дримба, флояра, коза. А чого тільки вартує почуть гуцульський говір?

“Жива ватра”.

Це мистецький фільм документальний фільм. Режисер – Остап Костюк. Стрічка побачила світ 2у 2016 році.

Про що кіно? Про вівчарів Карпат і долю традиційного ремесла. Тут показана історія трьох чоловіків різних поколінь. 82-річниий Іван готується до похорону, 39-річний Василь доглядає за вівцями, а 10-річний Іван живе школі-інтернаті в райцентрі.

Навесні вони піднімуться в гори – вівчарство кличе.

“Життя і Смерть у Гуцулії”

Стрічка вийшла у 2016 році. Це перший фільм трилогії Богдана Кутєпова “Гуцулія”.

Стрічка розповідає про трьох братів – мандрівник музик. Фільм про неймовірних людей, які живуть у Карпатах. День тут починається з доїння сотні овець, бринзи й  казанів, які треба помити. Цим займається Сашко, йому 9 років. А 10-річний Юрко варить їсти, пече хліб і плете сестрі коси. У мріях 12-річного Васі робота репортера чи оператора, а ще він хоче побачити місто.

“Брати. Остання сповідь”

Це – драма режисерки Вікторії Трофіменко за мотивами книги “Джмелиний мед” Торгні Ліндгрена. Фільм побачив світ у 2013 році.

Він про двох братів-гуцулів – Войтка і Станіслава, любов і ненависть, сповідь. Чоловіки не розмовляють між собою 40 років. У село приїжджає письменниця, вони їй по черзі “сповідаються”.

Стрічку представили на 21 кінофестивалі. Вона отримала визнання іноземних критиків.

Мюзикл “Гуцулка Ксеня”

Фільм вийшов у 2019 році. Режисерка – Олена Дем’яненко. Події відбуваються у Ворохті. Сюди приїжджають колишні її мешканці, а зараз – емігранти з Америки. У них місія – знайти наречену для Яро. Тільки тоді хлопець зможе отримати мільйонний спадок – коли одружиться на свідомій українці.

У Ворохті живе гуцулка Ксеня, у неї Яро і закохується.

Саундтрек фільму написали і виконали дівчата гурт “Dakh Daughters”.

Читайте також: У Франківську влаштували унікальний показ фільму “Небо-парасолька”.

Нагору