Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як створюють ліжники на Косівщині

А ви знаєте, що на Косівщині роблять ліжники? Саме так. Тут є сім’я, яка споконвіку займається створенням виробів з натуральної овечої шерсті. Це може бути одяг, покривало, ковдра, шкарпетки або капці. До речі, саме це і називають ліжниками. 

Тож Інформатор вирушив до садиби “Валило” для того, аби познайомитися з пані Світланою Павлюк, яка перейняла це ремесло ще від бабусі.

Вона розповіла про те, як відбувається процес приготування шерсті:

“Для того, аби створити ліжник, треба постригти овечку, помити шерсть від усього бруду. Коли бачите, що десь на подвір’ї сушиться шерсть, це називається руно. Шерсть стрижуть на весні і ціле літо миють та заготовляють, аби восени чи взимку створювати ліжники”.

Також Оксана додала, що миття шерсті є найбруднішою роботою:

“Переважно шерсть миють біля річки. Кладуть два чани, закладають туди багато вовни, заливають кип’ятком для того, аби весь бруд від неї відстав. Одягаємо резинові чоботи і ходимо по шерсті. Потім витягуємо шерсть, і треба її промити. Ми миємо багато: 100 – 300 кг. І не годні помити добре цю вовну з першого разу. Тому робимо це декілька разів”.

Майстриня сказала, що після миття шерсть сортують по кольорам, складають у мішки. Потім з кожного мішка починають розчісувати вовну. Загалом є 14 етапів створення ліжника. 2 з них механізовані, а інші робляться вручну:

“Так зараз ніхто не робить. Те, що я вам зараз покажу – так робив мій дідо”.

Інформатор підготував відеоматеріал з процесу створення ліжника. На відео ви зможете побачити конструкцію для миття виробів з шерсті, проте у день зйомок був дощ і вода була брудна. Через це ліжники не мили.

Бажаємо вам гарного перегляду!

Читайте до теми: 6000 експонатів за 50 років | чим цікавий один з косівських музеїв.

Артем Тригуб

Нагору