Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську встановили три дефібрилятори: чи безпечно ними користуватися

Нещодавно, 12 серпня, пройшли майстер-класи просто неба в центрі Івано-Франківська, де перехожих навчали реанімації серця та користування дефібриляторами.

Пише Інформатор.

Організували захід організація SMART Medical Aid, волонтери якої й проводили навчання з домедичної допомоги. Після цього в Івано-Франківську пообіцяли встановити 3 дефібрилятори в громадських місцях, якими зможуть скористатися громадяни за потреби.

Більше читайте про це в нашому матеріалі.

Розмістили їх у різних локаціях міста, де можуть бути скупчення людей: вестибюль драмтеатру, автостанція №1 (в приміщенні біля кафетерію) і в торговому центрі “Велес” (у головному залі біля адміністратора).

Дефібрилятори знаходяться в коробках, щоб потім не виникло проблем з електронікою.

Ми вирішили розпитатися в лікарки-кардіолога з Прикарпаття Мар’яни Дякун чи безпечно користуватися такими дефібриляторами і чи не можуть вони нашкодити людині.

Лікарка розповіла, що такими дефібриляторами може скористатися кожен, адже вони автоматичні. Усередині є інструкція, як їх використовувати. Для цього просто треба приєднати електроди до грудної клітки (все вказано в інструкції до дефібрилятора). Вони зчитують серцеві скорочення, ритм. Якщо його нема, то прилад сам розпочинає дефібриляцію.

“Якщо бачите, що людина знепритомніла, треба оцінити її пульсацію на сонних артеріях, перевірити основні ознаки дихання, чи реагує пацієнт на якийсь контакт і тоді вже приєднувати електроди. Дефібрилювати варто тоді, коли серце неправильно скорочується, а не тоді, коли виникла зупинка серця”, — зазначає Мар’яна Дякун.

Такий мобільний прилад зчитує кардіограму і за допомогою голосових команд повідомляє варто робити дефібриляцію чи ні.

Те, що дефібрилятори встановили в громадських місцях — це дуже добре і не несе небезпеки людям, запевняє лікарка.

Анастасія Стецькович

Нагору