Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З Днем Державного прапора України | історія його походження

Цього дня, 23 серпня, усі українці відзначають День Державного прапора України. Сьогодні ми маємо можливість виховати повагу, вшанувати та щиро порадіти за символ нашої незламної нації.

Інформатор поспілкувався з прикарпатським істориком Остапом Лагойдою, та дізнався все про історію нашого прапора.

Кожен українець, і не тільки, знає символічне значення кольорів. Синій – це небо, а жовтий – це жнива пшениці.

Чому саме ці кольори прикрашають наш стяг? Звідки походить цей безмежний символ незламності?

“Перша найдавніша згадка про синьо-жовтий стяг пов’язана з Галицько-Волинським князівством у 13-му столітті. Там використовували прапор жовтого лева на синьому фоні. Але коли це князівство стало королівством – прапор затвердився офіційно”.

“Пізніше цими ж кольорами на прапорі користувалися козаки Богдана Хмельницького, коли постала Гетьманщина у 17-му столітті. На прапорі зображували козака на синьому фоні, і там також фігурували жовті кольори”.

“У 1848 році, коли існувало Кирило-Мефодіївське братство, яке власне і заснувало ідею української нації, дуже цікавилось козацьким періодом та придумали проєкт синьо-жовтого прапора”.

Також у 20 столітті було багато дискусій про те, який колір повинен бути зверху, а який знизу. Як вирішилася ця проблема?

“Зокрема, в 1917 році, під час революції прапор на якийсь короткий час став жовто-синім, тобто жовтий колір був зверху. Однак результат виявився таким, яким ми бачимо його сьогодні. Це був один з проектів, який не прижився”.

Заснував та затвердив на державному рівні День прапора України другий президент України Леонід Кучма, ще у 2004 році. Документ був доповнений наступним президентом Віктором Ющенко, який заснував традицію піднімати синьо-жовтий стяг під час всіх державних свят.

Нагору