Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Секс не на часі? Як війна впливає на лібідо

Під час війни сексуальне життя в багатьох пар ховається на другий план. Причин цьому може бути декілька. Рішення займатися чи не займатися сексом приймає кожен. А як загалом війна вплинула на лібідо? Що робити, аби його підвищити?

Інформатор звернувся за коментарем до франківської психологині-сексологині Аурелії Боляк.

Як війна вплинула на лібідо?

Лібідо – потяг до життя, сексуальна енергія – під час війни справді може відійти на другий план, пояснює експертка. Люди відчувають провину, мовляв, у когось біда, а я тут сексом займаюся. Однак може бути навпаки, коли вмикається інстинкт виживання – хочеться жити, лишити щось по собі, і лібідо може зростати. Тож велика проблема саме в установках.

“Пари роз’єднуються – жінки, як правило, їдуть за кордон, чоловіки йдуть на війну. Багато пар буде розпадатися, бо війна оголює всі конфлікти. А секс неможливо відділити від проблем побуту, виховання дітей, хобі, творчості, самореалізації і т. д. Обговорювати проблеми люди зазвичай не вміють. А всі проблеми постають у площині між мною та моєю сексуальністю”, – говорить Аурелія Боляк.

Як можна зарадити, коли чоловік і жінка – на відстані. Допоможуть розмови про секс, відверті СМС-ки, секс по телефону, “оголені” фото та відео. Це все підігріває пристрасть. А ще допоможуть іграшки. Щоб робити перелічене, треба перебувати  у зв’язку з собою та партнером, а багато людей – закриті.

Вирішити цю проблему можна через сексуальну та психологічну освіту. Зокрема, йде мова про розвиток емоційного інтелекту, ненасильницьку комунікацію. Якщо люди не вміють вирішувати труднощі в побуті, проговорювати свої бажання, потреби, то тим більше матимуть проблеми і в сексуальному житті.

“Люди зависають в новинах. Це час, який би вони могли виділити для один одного, поглиблюючи близькість. Якщо зрозуміти свою потребу в безпеці, слід подумати – що я можу зробити для себе зараз, аби відчути безпеку. Обійми чи секс можуть подарувати набагато глибше проживання безпеки. Але це треба усвідомити”, – каже психологиня-сексологиня.

Що робити, аби підвищити лібідо?

По-перше, повернути любов до життя. Зрозуміти: те, що я страждаю за компанію з іншими, це не допомагає життю. По-друге, попрацювати над страхом смерті  зі спеціалістами. Сама людина з цим справитися навряд чи зможе, радить Аурелія Боляк.

Механізм може виглядати так. Ми працюємо над відчуттям безпеки. Слід подумати, яким чином вона може з’явитися, що мені зробити для цього? Це можуть бути маленькі, але дієві методи.

Потім звернутися до того, що подобається і надихає. А далі – ділитися досвідом зі своїм партнером і шукати, що зараз може допомогти. За сексом можуть ховатися потреби безпеки, близькості, відчуття себе красивою, своєї влади та сили, творчості.

“Коли я розумію свою потребу під конкретним сексом, я можу говорити про це з партнером. Тоді можна включати рольові ігри, сценарії. Секс-шопи – це вишенька на торті, це не основа. Це прикольно на один-два рази. Якщо не долучається фантазія, розуміння глибинної потреби – що я хочу від сексу, то ці іграшки пиляться в тумбочках. Секс може вертати до життя. Але важливе питання – заради чого я хочу жити. Що в житті мене надихає настільки, що смерть – не зараз. Можна запускати ерос мріями, незавершеними справами, любов’ю до життя”, – зауважує сексологиня.

А ще жінкам слід усвідомити, наскільки у них сильна сексуальна енергія. Вона – основа молодості, творчості, любові, краси. Без неї жінки після 40 – 50 років починають старіти.

“Секс – це клей для пари. Якщо в сексі пара переживає насолоду, пара разом, образно кажучи, вилітає в Космос, це об’єднує на духовному рівні, поглиблює близькість, довіру, любов”, – каже Аурелія Боляк.

Читайте також: Лібідо і війна. Що купують франківці в інтим-бутиках.

Нагору