Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Писаний Камінь – чому про нього ходять легенди?

На Прикарпатті є унікальна пам’ятка природи – Писаний Камінь. Гора знаходиться у Верховинському районі і має вихід з кількох сіл – Білоберізки, Буківця, Верхнього Ясенева.

Пише Інформатор.

Ми вирішили дізнатися якомога більше цікавинок про це місце. Чому воно унікальне та популярне серед туристів?

Писаний Камінь – це група скель загальною довжиною у 80 метрів. Кожен з них має висоту 2-3 метри. Зі скель видно панораму гірських хребтів та вершин. Розповідають, що тут часто бували Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський та інші діячі української культури. Але хочеться дізнатися про легенди місцини і побачити Камінь наживо.

Тому Інформатор вирушив на пошук інформації до Білоберізки, паралельно дослідивши й село.

Галина Пилип’юк, співвласниця комплексу “Хата Різьбяра”, з якого почалася туристична Білоберізка, розповіла про Писаний Камінь.

Вона каже, що пам’ятка унікальна кількістю написів, які розміщені на ній. Саме через написи називають пам’ятку “Писаний Камінь”:

“Багато було старовинних написів, проте зараз їх лишилося мало. Більше є сучасних, які пошкодили старі. Проте знайшли написи, які показують, що цей камінь є дуже давнім”.

Також Галина розповіла про легенди Каменя:

“Він носить легенду, що все-таки там перебував Олекса Довбуш і залишив там свої скарби (бартку). Довбуш приніс із Чорногори камінь, який там зараз є, і закрив свої скарби.

Є ще одна легенда, яка говорить, що якщо бути на камені і загадати бажання, то воно обов’язково здійсниться“.

Також жінка додала, що кожного року гуцули ходили святкували початок Богородиці біля самого каменю. Вони вважали ритуалом. Проте близько 15 років цю традицію відмінили.

Інформатор побував на Писаному Камені і провів прямі ефіри. Радимо переглянути їх:

1 частина

2 частина

Також Інформатор створив невеличкий відеоматеріал. Гарно перегляду!

Читайте до теми: Чим цікава Білоберізка?

Артем Тригуб

Нагору