Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У селі на Прикарпатті знайшли військовий цвинтар

28 серпня на Івано-Франківщині у селі Павлівка знайшли військовий цвинтар часів Першої світової війни.

Повідомляє Інформатор з посиланням на директора комунального підприємства “Пам’ять” Василя Тимківа.

Пошуки здійснювало КП “Пам’ять” у межах українсько-словацького проєкту. Віднайшли надгробні земляні насипи і рештки бетонних хрестів кладовища австро-угорської армії. Тут були поховані словаки, угорці, чехи та українці.

“Мав особисто велику радість віднайти в землі збережені уламки хрестів, що були знищенні радянською владою. Таким чином, вдалося віднайти точне місце розташування цвинтаря. Цвинтар, що складається з щонайменше шести рядів поховань та десятків могил, повністю зарослий чагарником”, – розповів Василь Тимків.

Цвинтар відновлять за сприяння Словаччини.

Комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради “Пам’ять” займається  пошуком, дослідженням, ексгумацією і перепоховання людей, які загинули чи померли через депортації, політичні репресії та війни. Також працівники ведуть облік, впорядкування і збереження поховань і меморіальних цвинтарів в області.  Науково вивчають історичні події, пов’язані з депортаціями і політичними  репресіями українців та інших народів на території Івано-Франківщини, досліджують з історико-просвітницькою метою ходи бойових операцій і місця боїв Першої та Другої світових воєн, національно-визвольної боротьби.

Читайте також: На Прикарпатті знайшли хрест, який поставили на честь скасування панщини.

Нагору