Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З якими проблемами стикаються переселенці на Франківщині | круглий стіл

Сьогодні, 6 вересня, в Івано-Франківську на круглому столі обговорили проблеми переселенців. Захід організувала ГО “Д.О.М.48.24”. Завдяки допомозі міжнародних партнерів організація дослідила глибинні потреби переміщених людей, провівши в Івано-Франківську, Калуші, Галичі, Тисмениці, Коломиї, Лисці фокус-групи. Які результати дослідження?

Повідомляє Інформатор.

За словами голови правління ГО “Д.О.М.48.24” Наталії Вишневецької круглий стіл – спроба зібрати активних переселенців, представників і представниць уповноважених органів місцевої влади, щоб обговорити нагальні питання, кроки для організації програм підтримки та інтеграції нових мешканців у громади. На заході пані Наталія презентувала результати опитування, яке провели для виявлення глибинних потреб переселенців у місті та області.

“Ми намагалися зрозуміти, якої саме підтримки люди очікують. Наприклад, якого саме житла, на які терміни. Якщо це дитсадки – то для чого вони потрібні, в якому форматі. Є різниця між запитами у 2014 році і зараз. Тоді найгострішою проблемою було житло, всі решта питання якось вирішувалися. У 2014 році було 3 тисячі переселенців, а зараз 30 тисяч. Людям потрібна комбінація “житло+робота”, – каже вона.

Дитсадки – величезний біль. Бо людям обіцяли, що у вересні вони запрацюють, але ніхто не казав, що потрібна буде довідка з місця роботи. Однак, аби влаштуватися на роботу, коли дитина не відвідує садок, – складно. Це питання слід вирішити перед працевлаштуванням.

Ще одна проблема, з якою стикаються переселенці, – одяг. Адже люди не мали можливості взяти з собою багато одягу.

До теми: Безкоштовна медична допомога для переселенців з Луганщини у Франківську.

“В опитуванні мешканці казали, що на харчування, проживання грошей вистачає, однак купити щось з одягу чи мікрохвильову, холодильник, у них немає змоги. У 2014 році більшість ВПО мали можливість вертатися і брати свої речі, зараз такої можливості немає”, – зауважує Наталія Вишневецька.

На думку Наталії, проблеми стануть глибшими. Наприклад, з одягом, взуттям. А ще мешканці чекають повернення додому.

Як показали результати опитування, 53 % людей потребують працевлаштування, 38 % сказали, що їхні робочі місця не збереглися. 6 % працюють.

43% отримали допомогу від фондів, організацій тощо декілька разів. 36 % – один раз, 2 % – жодного.

Щодо джерел засобів існування, то 40% опитаних отримують адресну грошову допомогу ВПО, 20% – зарплату, 30% – пенсію.

За словами Юлії Князюк, найперше, що треба зробити, створити єдиний центр для переселенців.

“Люди не розуміють, як отримати гуманітарну допомогу. Мамам з дітьми складно прокинутися о 5 ранку, аби зайняти чергу для одержання допомоги. Потрібна систематизація і, можливо, онлайн-реєстрація. А щодо пошуку роботи – можна організовувати скіл-шеринги. Тобто знайомити роботодавців і людей, які потребують роботи; вивчати, які є вакансії, хто з людей готовий поміняти професію. На жаль, ми знаємо випадки, коли мешканцям відмовляли ставати на біржу. Після скарги людина отримала послугу”, – розповідає пані Юлія.

До теми: У центр для переселенців “ЯМаріуполь” можна принести книги для буккросингу.

Модераторка фокус-груп Роксолана Винник каже, в опитуванні залучили мешканців різного віку. Загалом опитали 86 респондентів. Їхній вік такий: 18-30, 30-45 років і старші. Залучили також людей, які мають дітей чи ні, з роботою чи без. Пані Роксолана теж зауважила, що взяти гуманітарку складніше мамам з малими дітьми, ніж пенсіонерам. А останні, до слова, більш соціальні.

За словами заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко, колапсу не буде. Влада співпрацює з міжнародними донорами  і вивчає потреби переселенців.

“Основна проблема зараз – підготовка до опалювального сезону. А ще забезпечення теплим одягом, шкільним приладдям та планшетами. Ситуація під контролем. Ми двічі на місяць збираємо координаційну раду, де присутні донори, які мають різні напрямки щодо забезпечення. Інформація з ТГ надходить щотижнево. Ми чітко знаємо, який теплий одяг, якого розміру, взуття, потрібні”, – каже вона.

Оксана переїхала на Франківщину з Харкова. Вона з сім’єю перебуває тут з квітня. Каже, зустріли їх тут дуже добре, допомагають, чим можуть. Наразі є проблеми з наданням продуктів, їхня кількість зменшилася. Переселенцям кажуть, що це через фінансування. А от речами забезпечують постійно. Пані Оксана поки не працює, однак хотіла б знайти роботу не на повний робочий день.

Нагору