Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як Спільнота Святого Егідія допомагає переселенцям

В Івано-Франківську Спільнота Святого Егідія допомагає переселенцям. У Центрі допомоги, який відкрився на початку війни, можна отримати продукти, взуття, одяг, засоби гігієни. 

Про це розповідає Інформатор.

Центр працює у понеділок, середу, п’ятницю та суботу. За день його відвідує 100-120 людей. Зараз це мешканці півдня та сходу України, що були змушені покинути рідні домівки. Допомогу видають адресно раз у місяць, людей вносять у базу.

Спочатку формували живу чергу, згодом почали приходити до 800 людей, тож вирішили зробити електронну реєстрацію за qr-кодом. Люди, які реєструються, обирають час і день видачі допомоги. Старшим людям видають окремі талони, зокрема, це стосується тих, хто має кнопкові телефони і немає змоги зареєструватися. Про це розповів нам координатор організації в Івано-Франківську Іван Харук.

“За багато місяців познайомилися з людьми особисто. Дехто став нашим волонтером. Щоразу тут працюють 7-9 волонтерів. Ми приходимо 10 год, з 11 год до 14 год триває роздача”, – розповідає Іван Харук.

Центр Спільноти Святого Егідія знаходиться в Римі. У 2003 році організація почала діяти в Івано-Франківську. Спільнота організовує благодійні обіди для мешканців, які цього потребують. У середу – на площі Шептицького і на вокзалі, у п’ятницю – лише на Шептицького.

Допомагають Центру італійці, які збирають необхідне в тих країнах, де є Спільнота Святого Егідія. А таких більше 70.

Волонтерить у Центрі й Настя з Херсона. Їй 15 років. Вона приїхала до Франківська за три дні до війни. А у центрі почала працювати через місяць після. Її батьки встигли виїхати до окупації. За дві години, як вони покинули село, туди зайшли росіяни.

“У нас молодіжна група для підлітків до 16 років і група 16+. Волонтери допомагають на видачі гуманітарки в понеділок та п’ятницю. Ми формуємо продуктові набори, роздаємо взуття. Я спілкуюся з людьми, запитую, звідки приїхали, як у них справи зараз”, – розповідає дівчина.

Все почалося з того, що Настя прийшла сюди за гуманітарною допомогою. Інша працівниця, Оксана, запросила Настю та її батька, розповіла про рух “Молодь за мир”. Батько Насті теж час від часу допомагає Спільноті.

“Коли люди приїжджають і розповідають, як вони їхали, ти переживаєш разом з ними. Спочатку було дуже важко, перші три місяці думала, що щось поміняється, і я повернуся. Зараз там складно, виїхати неможливо”, – каже дівчина.

Адреса: вулиця Чорновола, 5. 

Як допомогти Центру? Можна приходить щосуботи й волонтерити. А ще Спільнота шукає більше приміщення – сюди навідується багато людей.

Читайте також: Які благодійні організації працюють в Івано-Франківську.

Нагору