Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Книга на вихідні. “Земля” Ольги Кобилянської

Вихідні обіцяють бути холодними. Тому пропонуємо зануритися в атмосферу шкільних років, а саме пригадати історію заможної сім’ї Федорчуків, яку написала Ольга Кобилянська. Ця книга підійде як і дорослим, так і дітлахам.

Пише Інформатор.

Ольга Кобилянська – українська модерністська письменниця, а також майстриня драматичної повісті та оповідань. У своїх творах порушувала питання етики та моральної досконалості людини в умовах насильства та соціальної несправедливості. Яскравим прикладом цього є повість “Земля”.

Повість письменниці є доволі чуттєвою, адже там ви поринете у свій кохання та ненависті, де головні персонажі намагаються владнати особисте життя. А також неабиякою проблемою твору є влада землі над людиною, яка гостро постає під час всієї сюжетної лінії. Саме з цій проблемі і присвячена назва – “Земля”.

До речі, ця повість започаткувала символізм як течію в українській літературі. Авторка вважає, що кожен проходить по життю свій шлях, який передбачив Бог. Тому час від часу у повісті можна буде спостерігати життєві знаки.

“Дві години від ріки Серету на Буковині лежить село Д. Його рівні поля пригадували б степ, якби не те, що місцями вони западають, мов знеохочені своїм положенням, творячи плиткі невеликі кітли, і якби не той великий ліс, що тягнеться по західній стороні села і творить зелений мур поперек широкої площини, щоб обмежити її розмах.

Пишний, майже безмежний великан, неначе у вандрівці, задержався ось тут та задумався над тихими полями, а недалеко нього, почувши за собою зеленого опікуна, попіднімалися сільські хати. Тут… і там… і там — розкинулося село”.

Саме цей уривок ми вчили у шкільні роки, проте вже напевно призабули. Тому аби дізнатися, що там далі – читайте повість “Земля”.

Гарного прочитання книги!

Читайте також: Книга на вихідні. “Пальто британської королеви” Ольги Деркачової.

Нагору