Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Топ українських фільмів останніх п’яти років | де їх дивитися легально

Сьогодні, 10 вересня, відзначають День українського кіно. Як ніколи, зараз його треба підтримувати. А це можна робити різними способами – ходити в кіно, а чи переглядати легально. 

Інформатор зібрав топ кращих українських фільмів останніх п’яти років, а ще ми вказуємо, де їх можна переглянути.

“Брама”, 2017

SWEET.TV

Режисер – Володимир Тихий. За жанром – містичний трилер. Знятий за мотивами п’єси Павла Ар’є “На початку і наприкінці часів”. Тут показана сім’я, яка живе у зону відчуження. Головна героїня – баба Пріся, з нею живуть дочка Слава та дорослий онук Вовчик.

Бабу Прісю зіграла актриса з Франківська Ірма Вітовська.

“Мої думки тихі”, 2020

SWEET.TV

Це комедія Антоніо Лукіча. Фільм розповідає про про звукорежисера-невдаху Вадима, який отримує замовлення з Канади на запис голосів тварин Закарпаття, зокрема, рахівського крижня. З ним вирушає його мама-таксистка.

Головні ролі виконали Андрій Лідаговський — Вадим Ротт, звукорежисер, Ірма Вітовська-Ванца — Галина Ротт, мати Вадима.

“Атлантида”, 2019

Режисер – Валентин Васянович. Події відбуваються у 2025 році, Україна перемогла у війні з Росією. Окупований Донбас став українським, однак тут фактично неможливо жити. У фільмі знялися непрофесійні актори.

У 2020 році стрічку висунили на “Оскар” за найкращий фільм іноземною мовою від України.

SWEET.TV

“Віддана”, 2020

Megogo, SWEET.TV

Стрічка знята за мотивами відомого роману Софії Андрухович “Фелікс Австрія”. Творці назвали фільм фентезійною драмою про “калейдоскоп любові та ревнощів”. Режисерка фільму – Христина Сиволап, це її дебютна стрічка.

Ролі виконали: Маріанна Янушевич (Стефа), Алеся Романова (Аделя) та Роман Луцький (Петро), а також тут знялися Катерина Кухар, Ірма Вітовська, Ада Роговцева й Наталія Васько. Більше про цей фільм ТУТ.

“Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго”, 2019

Takflix

Документальне й музичне кіно Надії Парфан.

Головний герой – Іван Васильович, який довго очолює профспілку “Івано-Франкіськтеплокомуненерго”. Тепловики – диспетчери, ремонтники, слюсарі – співають у хорі “Чорнобривці”. Настає опалювальний сезон, отже, графік репетицій буде змінено. Як працівникам вдасться – ремонтувати і співати водночас?

“Стоп-земля”, 2021

Takflix, Megogo

Режисерка – Катерина Горностай. Фільм – історія про 16-річну Машу, яка закінчує школу в Києві. Дівчина має двох друзів – Сєню та Яну.

У стрічці знялися непрофесійні актори.

“Земля блакитна, ніби апельсин”, 2020

Takflix

Режисерка – Ірина Цілик. Це документальний фільм, який розповідає про сім’ю з “червоної зони” Донбасу. Там шостий рік – війна, обстріли не припиняються.

36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей, сім’я дружна і життєрадісна. А ще вони знімають кіно про своє життя.

Читайте також: У Франківську просто неба будуть показувати фільми Івана Миколайчука.

Нагору