Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Хворі на хронічне обструктивне захворювання легень зможуть отримувати ліки безкоштовно

Відповідну постанову прийняв Кабмін 7 вересня в рамках програми “Доступні ліки”. Вартість лікарських засобів відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України.

Повідомляє Інформатор з посиланням на МОЗ.

У хворих на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) спостерігається задишка, кашель, ускладнене дихання. Нерідко ця хвороба стає причиною інвалідності та навіть летальності. Тому нова постанова Кабінету Міністрів розширює програму і додає до списку ліків нові комбіновані засоби.

Раніше для лікування ХОЗЛ відшкодовували лише монопрепарати, які містять у складі тільки одну активну речовину. Тепер програму поповнили Будесонід і Формотерол (порошок або аерозоль для інгаляцій), Сальметерол і Флютиказон  (порошок для інгаляцій).

Їх надаватимуть безкоштовно або з невеликою доплатою в аптеках, які мають договір з Національною службою здоров’я України, яка і відшкодовує вартість лікарських засобів аптекам. Перед цим треба буде звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Наразі до програми відшкодування  входять лікарські засоби для лікування серцево-судинних хвороб, профілактики інфаркту та інсульту, цукрового діабету (включно з препаратами інсуліну), розладів психіки та поведінки, епілепсії,  бронхіальної астми та нецукрового діабету.

Фото ілюстративне

Читайте також: Де франківці можуть безкоштовно або в кілька разів дешевше придбати ліки?

Нагору