Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську оголосили тендер на рубку дерев і пнів: хто буде відповідати за утилізацію

У п’ятницю, 9 вересня, Департамент благоустрою оголосив тендер на послуги з видалення дерев та корчування пнів вартістю 3,9 млн гривень.

Пише Інформатор.

В умовах тендеру прописана кількість 533 аварійних дерева, які треба зрізати, і 336 пнів, що треба викорчувати.

Після того, як буде визначено переможця тендеру, роботи повинні завершитися до 31 грудня 2022 року.

Про це читайте в нашому матеріалі.

Інформатор вирішив дізнатися у директора Департаменту благоустрою Івано-Франківської міської ради Ігоря Сенчука, що відбувається з деревиною після зрізання дерева та скільки коштує така процедура.

Директор Департаменту розповів, що відповідальність за утилізацію дерев покладається на переможця тендеру. Переважно зрізають аварійна дерева, які згнили чи в трухлявому стані. Проте є деревина, що може бути ще придатною для використання.

У такому разі спеціаліст від Департаменту виїжджає на місце та проводить заміри. Тоді підрядник забирає деревину собі, але при цьому “відмінусовує” суму від акту. Тобто Департамент оплачує менше коштів підряднику, і деревина не враховується при оплаті за послуги.

“Все залежить від матеріалу і в якому стані дерево. Є дерева в аварійному стані, але ними ще можна палити. Наприклад, липа рахується як м’яка порода, тому нею палити буде складно. А ось ясен чи інше твердолистяне дерево може згодитися для дров”, — зазначає Ігор Сенчук.

Вартість вирубки одного дерева складно порахувати, адже все залежить від його об’єму. До прикладу, дерево з діаметром 30-40 см буде відрізнятися в ціні від дерева метр в діаметрі. Також вартість залежить від висоти, товщини дерева, від крони.

“Десь треба вишки 30 метрів, коли ріжуть стару високу тополю. Біля неї треба працювати близько двох днів. А є стара липка, яка падає на машину. Тоді спеціалісти просто приходять і зрубують”, —  коментує директор Департаменту.

Протягом року Департамент отримує заявки від старост ОТГ чи мешканців. Нерідко жителі звертаються з проханням зрубати аварійне дерево під своїм під’їздом. Тоді спеціальна комісія, в яку входять представники екології, охорони навколишнього середовища, департаменту та комунальники приїжджають на місце і оцінюють стан дерева. Далі відповідні фахівці мають підтвердити чи дерево підлягає видаленню чи ні. Тобто це є орієнтовна вартість.

З бюджету виділили 3,9 млн гривень, тож за розрахунками Департаменту на таку суму приблизно можна буде зрубати 500 дерев і три сотні пнів.

Нагору