Івано-Франківськ До сайту

Книга на вихідні. “Після третього дзвінка вхід до зали забороняється” Оксани Забужко

У ці вихідні ми пропонуємо вам читати сучасну письменницю Оксану Забужко, яка нещодавно відсвяткувала День народження. 

Інформатор розповідає про книгу “Після третього дзвінка вхід до зали забороняється”. А ще – які тексти авторки можна придбати у книгарнях Франківська. 

У книзі зібрані найяскравіші твори малих жанрових форм за 30 років. Наприклад, “Отже, це злива”, “Інопланетянка”, “Сестро, сестро”, “Казка про калинову сопілку”, “Альбом для Густава” та інші. 

Наприкінці розміщена повість “Після третього дзвінка вхід до зали забороняється”. 

Розглянемо цікавий текст – “Казку про калинову сопілку”. Повість написана у 1999 році, вперше опублікована у 2000 році. За основу авторка взяла  народну “Казку про дивну сопілку”.  А ще тут є відомі казкові персонажі – “бабина дочка” і “дідова дочка”. Хто ж їх не пам’ятає з дитинства? 

А ще це своєрідна історія про Каїна і Авеля, тільки головні героїні – жінки – Ганнуся і Оленка. Це дві сестри, які не злюбили одна одну. Чим закінчилася їхня історія, ми вам натякнули… Але в цьому тексті головне не тільки зміст, але й форма, в якій подана історія.

Повість притягує цікавими міфологічними та фольклорними образами, символами, магією і містикою. Тут порушується вічна тема добра і зла, однак розкрита вона зовсім небанально. 

“Вона вродилася з місяцем на лобі. Так їй потім розказувала мати, як запам’ятала собі з першої хвилі, з першого крику викинутої над собою аж під сволок чиїмись моцними руками дитини, на яку дивилася знизу вгору, нездужаючи скліпувати сліз, — на трохи зависокому як для дівчинки, опукло-буцатенькому лобику виразно темнів збоку невеличкий багряний серпик, наче місяць-недобір”, – так починається текст. Інтригує…

Повість “Після третього дзвінка вхід до зали забороняється” розповідає про маму і доньку. Ользі 45, а її доньці Улянці – 17 років. Між ними непорозуміння й конфлікти. Авторки торкається тем зради, кохання, травм. Історія показана очима мами. 

“Може, це все війна, думала вона потім. Може, в усьому винувата війна, і це її три роки накопичуване підшкірне роздратування починає даватися взнаки, — так, ніби ми всі мовчки погодилися, що є серед нас люди, яким належить умерти від російських куль, щоб ми могли й далі пити ввечері мохіто перед екраном, коли транслюють футбол, — а ми їм за те будемо платити. І їхнім родинам, коли їх уб’ють. Адже більше ми нічого не робимо, так?.. Хоч і виправдовуємо себе тим, що “помагаєм армії”, – події в книзі відбуваються під час війни на Донбасі.

У книгарні “Є” ця книга вартує 192 грн. Обсяг – 416 сторінок. 

Окрім цієї книги, в книгарнях Франківська можна знайти “Польові дослідження з українського сексу”, “Планета Полин”, “Notre Dame d’Ukraine”.

“Польові дослідження…” вартує 132 грн, “Планета Полин” – 320 грн., “Notre Dame d’Ukraine” – 384 грн.

Оксана Забужко народилася 19 вересня у Луцьку. Її книги переклали багатьма мовами. Забужко – лауреатка народних та іноземних премій, серед них і Шевченківська, “Анґелус” та інші. Закінчила філософський факультет та аспірантуру з естетики Київського університету імені Тараса Шевченка. У 1987 році захистила кандидатську дисертацію на тему “Естетична природа лірики як роду мистецтва”.

Авторка книг: романи “Польові дослідження з українського сексу”, “Музей покинутих секретів”, “Хроніки від Фортінбраса”, “З мапи книг і людей”, “І знов я влізаю в танк…”, “Планета Полин”, філософські праці “Філософія української ідеї та європейський контекст: Франківський період”, “Шевченків міф України: Спроба філософського аналізу”, “Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій” та інші.

Читайте також: Книга на вихідні. “Троща” Василя Шкляра.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Софія Сіренко