Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Книга на вихідні. “Троща” Василя Шкляра

Вихідні – це час відпочити. Пропонуємо вам це зробити з користю і прочитати книгу. Цього разу – “Трощу” Василя Шкляра. 

Повідомляє Інформатор.

Василь Шкляр – відомий український письменник, був визначений лауреатом Шевченківської премії у 2011 році, однак відмовився від неї (тоді президентом був Янукович). Автор романів “Ключ”, “Елементал”, “Кров кажана”, “Чорний ворон” (“Залишинець”), “Характерник”. Його назвали “батьком українського бестселера”.

Роман “Троща” видали у 2017 році у видавництві “КСД”. Обсяг – 417 сторінок.

Це книга про УПА, бандерівців і підпілля, має документальне підґрунтя. На Тернопільщині у плавнях, які називали “трощею” переховували воїни УПА. Це місце показав автору на той час командир окремої тактичної групи “Волинь” Української Добровольчої Армії.

Події відбуваються у 40-х та 70-х роках минулого століття. На обкладинці слова: “Зраду можна зрозуміти, але не можна виправдати”. Вони стали лейтмотивом роману, бо головна проблема тут – зрада.

Книга складається з трьох частин – “Зрада”, “Слідство” та “Вирок”.

Головний герой – політв’язнець, упівець із псевдо Місяць. Він героїно боровся з радянською владою, однак попав у полон. На таборах він пробув 25 років й повернувся в Україну – у велике місто. Несподівано він знаходить могилу побратима Броза, і тут розкривається таємниця. Побратим не загинув під час облави у 1949 році. Що ж трапилося? На це питання і шукатиме відповіді Місяць.

З роману ви дізнаєтеся, як виглядала криївка, як упівці облаштовували побут і переживали холодні зими.

“— Видиш? — ще дужче зрадів Сірко.— Двісті п’ятдесят літ минуло, а сі ніц не змінило. І ворог той самий, і боротьба та сама, і жменька людей… — Він ледве не додав: — Та сама”, – розмовляють персонажі.

І справді, скільки років минуло, а ворог залишився той самий – росія. Історія час від часу повторюється. Забувати про події минулого не можна, аби не наступати на ті самі граблі.

Читайте також: Книга на вихідні. “Земля” Ольги Кобилянської.

Книга на вихідні. Читаємо Івана Франка.

Книга на вихідні. Ганна Городецька “Інша Марія”.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com.

Нагору