Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З початку року на хворобу Лайма захворіло 113 прикарпатців. З них 16 — дітей

Більшість випадків захворювання припадає на теплу пору — з травня до листопада. Тоді найвищу активність спостерігають в іксодових кліщів, які переносять інфекційну хворобу.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Здебільшого хворобу Лайма переносять іксодові кліщі, які проживають переважно в листяних лісах з підлісками, траві та в кущах.

Після укусу такого кліща, в 70% випадках в місці ураження виникає почервоніння. Пляма може збільшитися до 10 см в діаметрі, а в окремих випадках — і до 60 см.

Пляма утворюється у вигляді прямої або овальної форми з червоними краями, а в центрі плями може з’явитися блідий або синюшний відтінок. Почервоніння може пройти самостійно за декілька тижнів. При цьому часто спостерігаються лихоманка, головний біль, озноб та інше.

Вже через місяць-півтора, якщо не пройти курс лікування, розвивається хвороба Лайма. Вона уражує нервову систему, серце, суглоби, може призвести до інвалідності.

Щоб бути захищеними від укусу кліща, при поході в ліс варто вдягати закритий одяг та збирати волосся під головний убір. Також варто здійснювати самоогляд під час і після прогулянки.

Після приходу додому, треба одразу зняти одяг, білизну, випрати їх і випрасувати. В жодному разі не залишати речі на ліжку.

Якщо ви виявили на своєму тілі кліща, його потрібно одразу видалити самостійно або звернутися до лікаря.

Читайте до теми: Собака підхопив кліща. Поради та профілактика

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору