Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чемпіонат України зі спортивної ходьби та XXVI Кубок “Вечірній Івано-Франківськ” відбулися у Франківську

Сьогодні, 15 жовтня, центр нашого міста перетворився на локацію для спортивних змагань. В Івано-Франківську вони проходять щороку і збирають спортсменів не лише з України, а й з усього світу. Проте цього року війна внесла свої корективи й у спортивне життя міста, тож змогли приїхали тільки спортсмени з нашої країни. 

Пише Інформатор.

Цього року в змаганнях взяло участь 93 учасники, яких розділили на декілька категорій:

  • чоловіки та чоловіки молодь – спортивна ходьба 20, 35 км;
  • жінки та жінки молодь – спортивна ходьба 20, 35 км;
  • юніори, юніорки – спортивна ходьба 10 км;
  • юнаки 2005 – 2006 р.н. – спортивна ходьба – 10 км;
  • дівчата 2005 – 2006 р.н. – спортивна ходьба 5 км;
  • юнаки та дівчата 2007-2008 р.н. – спортивна ходьба 2 км.
  • юнаки та дівчата 2009 р.н. та молодші – спортивна ходьба 2 км.

Також ветерани взяли участь у цих змаганнях. Їх вік – 35 років і старші. Дистанція для них складала 2 км.

Інформатор поспілкувався з організаційним делегатом чемпіонату та XXVI кубку “Вечірній Івано-Франківськ” Віталієм Матешко. Він розповів, що це єдиний чемпіонат у цьому сезоні, де спортсмени боряться за потрапляння до складу штатної збірної команди України або підтвердження свого статусу:

“Уже в сезоні 2023 року призери цих дистанцій, імовірно, братимуть участь у командному чемпіонаті Європи зі спортивної ходьби, або навіть і у чемпіонаті світу. Він відбудеться в Угорщині наступного року. І це такий початок підготовки до наступного сезону”.

Також Віталій прокоментував дистанцію змагань:

“Відповідно до правил цього виду спорту є дистанція – сертифікована кілометрова траса. Спортсмени на дистанції 20 кілометрів долають 20 кіл. Спортсмени на дистанції 35 кілометрів долають дистанцію 35 кіл. І кращий час визначає переможця.

Кожен учасник на номері має чіп, який фіксує кожен кілометр і проходження дистанції”.

Крім цього він додав, що цей вид спорту відрізняється від інших технікою спортивної ходьби:

“Ми маємо суддів зі стилю спортивної ходьби, які стоять на всій дистанції. У цьому виді спорту є 2 правила: зігнуте коліно у момент постановки і фаза польоту, видима для людського ока. Їх не можна порушувати. Якщо спортсмен отримує 3 попередження від 3 різних суддів, то заходить в пенальті зону. Відповідно до дистанції проводить там певний час: від 30 секунд до 2:30 хвилин. Далі повертається на трасу.

Якщо після того він знову порушує правила, то такого спортсмена дискваліфікують. Це міжнародні правила і вони мають свої устави і практику”.

Віталій розповів і про те, що цього року скоротили категорію з наймолодшими дітками (10 років і менше):

 “В силу того, що вважаємо не на часі. У нас обмежений час перекриття траси і тому все відбувається так доволі мобільно. Економимо час для того щоб ефективно провести його і власне створити комфорт для тих спортсменів, які тренуються вже роками і хочуть показати результат”.

Крім того, організаційний делегат прокоментував, що змагання не збирають кошти на благодійність:

“Це офіційний чемпіонат України під патронатом Міністерства молоді та спорту України і Федерації легкої атлетики України. Ці змагання не є благодійними через те, що спортсменами треба виборювати свої місця під сонцем. Вони ж будуть захищати честь нашої держави у наступному сезоні”.

Ми запитали про те, що було найскладнішим у організації змагань. Віталій Матешко розповів, що була проблема у тому, аби створити план дій на випадок повітряної тривоги:

“Якщо би така ситуація трапилася, спортсмен завершує певне коло та зупиняється. Потім всі йдуть в укриття, останніми заходять суді. Після того, як тривога закінчується, спортсмен продовжує ходьбу з того кола,  на якому зупинився. Звичайно, ефективність таких змагань була би зовсім інша, але, дякувати Богу, поки що у нас все спокійно.. Проте безпека в 1-у чергу”.

Переможцем 20-кілометрової дистанції став Віктор Шелук. Він приїхав на чемпіонат з Луцька і розповів, що професійно займається цим видом спорту з 2018 року:

“Я цей спорт обрав, так як у нас в Луцьку є тренер, який цим і займається. Він підготував досить багато титулованих спортсменів: це і Майстри спорту, і міжнародні спортсмени. Я вступив до Волинського національного університету, і знайомі запросили мене на тренування. Тренер сказав що у дуже гарно виходить”.

Також Віктор додав, що це його не перші змагання і він планує покращувати свій результат:

“На даний момент мій час проходження 20 кілометрової дистанції складає 1:21:35. Хочу вже відібратися на наступні Олімпійські ігри, так як на ці потрапити у мене трішки не вийшло. Прагну гарно виступати, показувати результат не лише в Україні а й закордоном”.

Ще однією переможницею стала 20-річна Аліна з Сум. Дівчина посіла 2 місце у категорії “жінки 20 км” і виборола перемогу у категорії “молодь”:

 “Я професійно цим займаюся вже 10 років. Так вийшло, що в школі, де я навчалася, не було майже жодних видів спорту. Лише баскетбол та волейбол. У легкій атлетиці мені було цікавіше”. 

Аліна розповідає, що це її перші змагання цього сезону:

“Я, чесно кажучи, вже думала кидати, проте сумувала за змаганнями. Не можу без них. Сьогодні нічого складного не було. Погода класна. Я ще вчора у Сумах на сонці загоряла, а сьогодні вже тут”.

Перемогу у категорії “чоловіки 35 км” посів прикарпатський спортсмен та учасник Олімпійських Ігор в Токіо 2020 Валерій Літанюк.

Інформатор підготував для вас фоторепортаж з місця події:

Інформатор також проводив пряму трансляцію на нашій сторінці у Facebook.

Читайте до теми: У Бурштині запрацював оновлений басейн.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Артем Тригуб

Нагору