Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Книга на вихідні. “Фелікс Австрія” Софії Андрухович

На вихідних ми пропонуємо вам зануритися в атмосферу Станиславова початку минулого століття. Вулички – Тринітарська, Липова та інші, люди, дух Австро-Угорської імперії, ілюзіоністи, карнавали… Це описано у книзі Софії Андрухович “Фелікс Австрія”.

Інформатор розповідає про цю книгу.

Ми взяли до рук видання з 2022 року. Проте написана ця книга була у 2014 році й видана у “Видавництвом Старого Лева”. Роман Софія Андрухович – донька Юрія Андруховича – писала впродовж року.

До речі, ми писали про фільм на основу цієї книги. Читайте ТУТ.

Події у романі відбуваються у 1900 році. Авторка обрала форму щоденника. Головна героїня – Стефа – розповідає нам історію свого життя, яке пов’язане з життям іншої жінки – панночки Аделі.

На сторінках книги багато нашого міста. Ось що каже героїня:

“Станиславів не порівняєш ні з мурашником, ні з вуликом, ні з павутиною. У комах все впорядковано і чітко, усе має власну причину і наслідок. У цьому місті теж є причини й наслідки, тільки вони так глибоко сплутані в хаотичний клубок випадковостей, що несила дошукатися тут жодної логіки. 

Перша-ліпша дільниця – лабіринт із кривулястих вуличок, нерідко звужених настільки, що не кожен опасистий пан чи огрядна газдиня з об’ємними персами зможуть протиснутися. Або навпаки: рухаєшся вперед вулицею і ні з того ні з ового впираєшся чолом у будинок, розташований просто посередині…”.

У книзі багато смачного у прямому значенні цього слова. Адже Стефа пече пляцки з афинами, малиною, суницями, готує рибу, м’ясо тощо.

Книга складається з 23 розділів. Обсяг – 288 сторінок. Вартість – 157 грн. Роман переклали польською, німецькою, чеською, угорською, хорватською, французькою мовами. А ще він став лауреатом премій та отримав кілька відзнак.

На обкладинці книжки – картина Джозефа Едварда Саутолла “Вздовж берега”.

Софія Андрухович – українська письменниця, публіцистка, перекладачка. Народилася в Івано-Франківську. Закінчила тут природничий ліцей та вступила в Українській академії друкарства.

Авторка книг:

  • «Літо Мілени»
  • «Старі люди»
  • «Жінки їхніх чоловіків»
  • «Сьомга»
  • «Сузір’я Курки» у співавторстві з Мар’яною Прохасько.
  • «Амадока»

Читайте також: Книга на вихідні. “Білий попіл” Ілларіона Павлюка.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору